Хавански синдром порази агенти на ЦРУ, шефът на управлението заподозря Москва

Насочени енергийни лъчи предизвикват синдрома, според учени

Служители на ЦРУ в централата
Служители на ЦРУ в централата Източник: Instagram

Около 100 агенти на ЦРУ и членове на техните семейства са сред 200-те американски представители, засегнати от Хаванския синдром. Това съобщи директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в интервю за Националното обществено радио. Той визираше мистериозното болестно състояние, включващо мигрени и замайване, засегнало американски представители и техни близки, предаде Ройтерс.

 

Бърнс каза, че е умножил усилията на ЦРУ да се установи каква е причината за синдрома. Той потвърди, че е наел високопоставен служител, който едно време оглавяваше издирването на Осама бин Ладен, да ръководи сега екипа, разследващ причините за синдрома. Тройно увеличен е и медицинският персонал, участващ в разследването. Хаванският синдром, който освен главоболие и замайване, включва и гадене и загуба на памет, е наречен така, защото за първи път за него съобщиха американски представители в американското посолство в Хавана през 2016 г., съобщава БТА.

 

Бърнс припомни, че комисия в американската Национална академия на науките миналия декември е преценила като вероятна теорията, че насочени енергийни лъчи предизвикват синдрома. Директорът на ЦРУ заяви сега, че е много вероятно синдромът да е нарочно предизвикан и че Русия може би е отговорна за това. Москва отрича да има нещо общо със случая.

Още от "Светът"

Предизборните обещания на Путин могат да костват на Русия $130 млрд.

Бюджетът на Русия вече е подложен на натиск от повишените военни разходи, предизвикани от войната, които тази година ще надхвърлят традиционно високите разходи за социално подпомагане

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени