Хавански синдром порази агенти на ЦРУ, шефът на управлението заподозря Москва

Насочени енергийни лъчи предизвикват синдрома, според учени

Служители на ЦРУ в централата
Служители на ЦРУ в централата Източник: Instagram

Около 100 агенти на ЦРУ и членове на техните семейства са сред 200-те американски представители, засегнати от Хаванския синдром. Това съобщи директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в интервю за Националното обществено радио. Той визираше мистериозното болестно състояние, включващо мигрени и замайване, засегнало американски представители и техни близки, предаде Ройтерс.

 

Бърнс каза, че е умножил усилията на ЦРУ да се установи каква е причината за синдрома. Той потвърди, че е наел високопоставен служител, който едно време оглавяваше издирването на Осама бин Ладен, да ръководи сега екипа, разследващ причините за синдрома. Тройно увеличен е и медицинският персонал, участващ в разследването. Хаванският синдром, който освен главоболие и замайване, включва и гадене и загуба на памет, е наречен така, защото за първи път за него съобщиха американски представители в американското посолство в Хавана през 2016 г., съобщава БТА.

 

Бърнс припомни, че комисия в американската Национална академия на науките миналия декември е преценила като вероятна теорията, че насочени енергийни лъчи предизвикват синдрома. Директорът на ЦРУ заяви сега, че е много вероятно синдромът да е нарочно предизвикан и че Русия може би е отговорна за това. Москва отрича да има нещо общо със случая.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени