Хавиер Милей подготвя среща на върха за подкрепа на Украйна и от Латинска Америка

Журналистите отбелязват, че позицията му рязко се различава от позициите на бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва и мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор

Володимир Зеленски и Хавиер Милей
Володимир Зеленски и Хавиер Милей Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Аржентинският президент Хавиер Милей заяви, че възнамерява да проведе "среща на високо равнище за подкрепа" за Украйна от Латинска Америка, съобщава Financial Times,цитиран от УНИАН.

 

В интервю за изданието той заяви, че дава приоритет на съюзите със "страни, които защитават свободата", включително САЩ и Израел, които посети през февруари, както и с Украйна.

 

Аржентинският президент заяви, че планира да проведе "среща на върха на латиноамериканската подкрепа" за Украйна тази година - той не разкри подробности. Журналистите отбелязват, че позицията му рязко се различава от позициите на бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва и мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор.

 

Като такива той посочва САЩ, Израел и Украйна. Наскоро той реши да прехвърли в Киев два военни хеликоптера руско производство. Хавиер Милей встъпи в длъжност като президент на Аржентина през декември 2023 г. След идването си на власт той обяви радикални икономически реформи.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени