Хайко Маас: Германия няма да отстъпи в спора със САЩ за "Северен поток-2"

САЩ осъдиха изграждането на новия газопровод като заплашващ сигурността на съюзниците от НАТО в ЕС чрез увеличаване на зависимостта от Русия и заплашиха с налагането на нови санкции

Германският външен министър Хайко Маас
Германският външен министър Хайко Маас

Според Хайко Маас Берлин няма да промени политиката си по отношение на проекта за газопровод, изграждан в партньорство с руската държавна енергийна корпорация "Газпром", независимо от предстоящите виждания на новата американска администрация по този въпрос.

"Не е нужно да ни се говори за европейски суверенитет, ако под това се разбира да правим всичко в бъдеще така, както Вашингтон иска от нас", заяви Маас по-малко от месец преди Джо Байдън да поеме от Доналд Тръмп управлението на САЩ на 20 януари догодина. Германският висш дипломат призна, че има и ще продължава да има разногласия между Берлин и САЩ, но добави, че е важно, че "сме съгласни по централните стратегически и геополитически въпроси, че сме от една и съща страна на игралното поле".

Берлин обаче търси нов старт на отношенията с Вашингтон при президентството на Байдън, след като те се влошиха по време на мандата на Тръмп. Според Маас все още има спорни въпроси: "Германското правителство няма да промени позицията си по "Северен поток 2". ДПА напомня, че политиката на САЩ по въпроса с газопровода "Северен поток 2" не се очаква да се промени с полагането на президентската клета от Джо Байдън.

Газопроводът трябва да пренася газ от руски източник директно до Германия по маршрут под Балтийско море, подобен на действащата в момента линия "Северен поток". САЩ осъдиха изграждането на новия газопровод като заплашващ сигурността на съюзниците от НАТО в ЕС чрез увеличаване на зависимостта от Русия и заплашиха с налагането на нови санкции.

Наскоро пък беше съобщено, че тръбопроводът "Северен поток 2" е готов на 94 процента. Поддръжниците на проекта за газопровод обвиняват САЩ, че те само желаят да могат да продават по-добре собствената си природна газ на Европа.

Още от "Светът"

Съливан: Конгресът трябва да реши дали да продължи да подкрепя Украйна или ще пренебрегне уроците, които сме научили от

Новият пакет предлага допълнителни $61 милиарда долара за Украйна, главно за закупуване на оръжия от САЩ, както и $14,3 милиарда за Израел, което включва 10,6 милиарда долара за оръжия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени