Хайко Маас иска ново спораузмение за миграцията между Турция и ЕС

Маас е отправил този призив пред в. "Велт"

Хайко Маас
Хайко Маас Източник: Twitter

Германският министър на външните работи Хайко Маас поиска ново споразумение за мигрантите с Турция, предаде БТА. Маас е отправил този призив пред в. "Велт", заявявайки, че е необходимо сътрудничеството с Турция по въпроса за миграцията да бъде осъвременено. Според него актуализирането на споразумението от 2016 г. между Турция и Европейския съюз ще бъде от полза за ЕС.

 

"Въпреки всички проблеми, които преживяхме с турското правителство, трябва да признаем, че тази страна за нас е поела бреме на мигрантите, което не може да бъде омаловажено", подчерта той. Маас е посочил, че в рамките на едно ново споразумение ще бъде необходимо и осигуряването на нови средства от ЕС за Турция, която, както той отбеляза, към момента се грижи за около 4 милиона мигранти.

 

"Не искам да давам конкретно число, но е съвсем ясно, че това няма да се получи без пари", каза той. По думите му Турция понася голяма материална отговорност, което позволява на другите страни да спестят средства.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени