ХДС избра за лидер Фридрих Мерц, той обеща да скъса с центристкия курс, следван от Ангела Меркел

Мерц е 66-годишен политик, представител на дясното крило на ХДС

Фридрих Мерц
Фридрих Мерц Източник: Wikimedia Commons

Германският десноцентристки Християндемократически съюз (ХДС) избра Фридрих Мерц за свой водач на мястото на Армин Лашет, който загуби парламентарните избори през септември от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на канцлера Олаф Шолц, предаде БТА.

 

Мерц е 66-годишен политик, представител на дясното крило на ХДС. Той популярен сред членската маса на партията и обеща да скъса с центристкия курс, следван от Ангела Меркел по време на 16-годишното й управление като канцлер. Съперниците му Норберт Рьотген и Хелге Браун се позиционираха като наследници на политиката на Меркел.

 

Мерц успя да спечели председателското място в партията от третия си опит с 62,1 процента от гласовете на партийните членове. Адвокат от западната част на Германия, в началото на века той беше високопоставен депутат, преди да се оттегли, за да се отдаде на доходоносната кариера на мениджър на активи в американската инвестиционна компания "Блек Рок". Тази година той се върна в парламента.

 

Избирането на Мерц за лидер на ХДС вероятно предвещава десен завой на партията, отбелязва ДПА. ХДС, който традиционно играе доминираща роля в германската политика след Втората световна война, сега е в опозиция, а на власт дойде трипартийна коалиция на ГСДП, Зелените и либералната Свободна демократическа партия.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени