ХДС отвори изборите за лидер на партията за всички членове в опит да започне "наново"

Настоящият партиен лидер Армин Лашет даде знак, че ще се оттегли от поста след катастрофалните резултати

Армин Лашет
Армин Лашет Източник: Wikimedia Commons

Германският Християндемократически съюз (ХДС) обяви, че ще наруши традицията и за първи път ще позволи на всички членове на партията да имат думата при избора на нов лидер, след като претърпяха поражение на националните избори през септември, пише европейската редакция на Politico, цитирана от "Фокус".

 

"Сега е ред на членовете", каза генералният секретар на ХДС Пол Зимиак на пресконференция, обявявайки решението, добавяйки, че "до средата на ноември всеки член на ХДС ще получи писмо и информация за процедурата за гласуване". ХДС, заедно с нейната баварска сестринска партия Християнсоциален съюз (ХСС), завърши на второ място след лявоцентристките социалдемократи на изборите с 24,1 процента от гласовете.

 

Двойката загуби повече от една четвърт от подкрепата си - или около 6,5 милиона гласоподаватели - в сравнение с последното гласуване през 2017 г., когато сегашният канцлер Ангела Меркел беше начело. Настоящият партиен лидер Армин Лашет даде знак, че ще се оттегли от поста след катастрофалните резултати. ХДС се бореше да намери някой, който да заеме мястото на Меркел - която остава изключително популярна - който да угоди на различните фракции на партията, след като тя се оттегли от председателския пост през 2018 г.

 

В предишните избори за председател, лидерът на ХДС беше избиран от 1001 делегати - избрана група от членове на партията, избрани за двугодишен мандат в техните регионални, окръжни или областни асоциации. Сега всички членове на партията, около 400 000 души, ще може да гласува между 4 и 16 декември, след като кандидатите бъдат номинирани между 6 и 17 ноември и имат шанс да представят своите платформи. Резултатите ще бъдат обявени на 17 декември и ако нито един човек не спечели мнозинство, ще се проведе балотаж на 14 януари.

 

Окончателният избор все още трябва да бъде потвърден от групата делегати на партийна конференция, която трябва да се проведе една седмица по-късно, на 21 и 22 януари в Хановер. Въпреки че никой все още не се е кандидатирал официално, германските медии съобщават, че обичайните заподозрени вероятно проявяват интерес, включително бившият съперник на Меркел и партиен ветеран Фридрих Мерц. Споменава се и напускащият здравен министър Йенс Шпан, който като Мерц клони повече вдясно в партията, но който на 41 е почти едно поколение по-млад от 65-годишния Мерц.

 

Норберт Рьотген, бивш министър на околната среда и експерт на ХДС по въпросите на външната политика, също се очаква да се кандидатира (отново) за лидер на партията, докато Ралф Бринкхаус, лидер на групата на ХДС в парламента, и Карстен Линеман, лидер на про- бизнес крилото, също се разглеждат като претенденти за най-високата позиция.

 

На съвместна пресконференция със Земяк във вторник, Лашет описа новия процес като "компромис" между желанието да се отвори решението за повече хора и необходимостта от бързо обединяване зад нов лидер. Лашет каза, че по този начин, че партията ще може да започне "отначало" през новата година, тъй като ХДС е изправен пред регионални избори в Саарланд, Шлезвиг-Холщайн, както и родната му провинция Северен Рейн-Вестфалия. "След това можем да отидем на регионалните избори... през май с увереност", каза Лашет.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени