Хиляди бягат, водата проби диги в Нидерландия

Премиерът Марк Рюте обяви бедствено положение в Лимбург

Диги в околностти на град Меерсен
Диги в околностти на град Меерсен Източник: Reuters

Хиляди хора избягаха от домовете си в южната част на Нидерландия, след като надигащите се води пробиха дигите и започнаха да заливат населените места, съобщава „Ройтерс”. Премиерът Марк Рюте обяви бедствено положение в южната провинция Лимбург, която е разположена между силно наводнени райони в Западна Германия и Белгия. Властите се подготвяха да евакуират големи части от град Венло в петък следобед и предупредиха хората в по-малката община Меерсен да напуснат домовете си.

 

"В дигата има голяма дупка. Веднага напуснете дома си и отидете на сигурно място", обявиха властите в Меерсен. Хората са предупредени да изключат електричеството и газта на тръгване. Голяма част от Нидерландия се намира под морското равнище и е защитена от сложна система от диги и бетонни бариери, които задържат водата от морето и реките. По-късно военните успяха да укрепят дигата близо до Меерсен, но заповедта за евакуация остава в сила. Стотици пожарникари и войници бяха разположени, за да подпомогнат укрепването на други диги и евакуацията на жителите.

 

Във Валкенбург, близо до белгийската и германската граница, водата заля центъра на града, принуждавайки евакуацията на няколко домове за възрастни хора и разрушавайки поне един мост. Нивата на реките Маас и Рур достигнаха рекордни стойности още в четвъртък, надминавайки тези при големите наводнения през 1993 г. и 1995 г., а водата продължава да се надига.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени