Хиляди чехи протестираха срещу президента Земан

Група сенатори има намерение да го обвини официално в държавна измяна

Хиляди чехи протестираха срещу президента Земан
Хиляди чехи протестираха срещу президента Земан Източник: Twitter

В Прага и десетки други градове на Чехия гражданите излязоха на масови протести срещу президента на страната Милош Земан заради изказаните от него съмнения за това, че руски агенти стоят зад взривовете в оръжейния склад във Врбетице през 2014 г. 10 хиляди чехи са се събрали на Вацлавския площад в Прага, според информация на местната полиция, а по данни на организаторите на протеста са множеството е било около 20 хиляди.

 

В неделя Земан заяви, че има и друга версия за експлозиите - той допусна, че може да става дума за "игра на спецслужбите" и че взривовете може да са плод на небрежност. Същевременно той призна, че подозренията срещу Русия са сериозни, и призова те да бъдат проверени. Изявлението на президента предизвика гневна реакция у много политици и граждански активисти. На практика от него се дистанцира и премиерът Андрей Бабиш, който заяви, че версията за взривовете е само една и че става дума за диверсия на руски агенти. Срещу Земан прозвучаха обвинения, че приглася на кремълската пропаганда и че разгласява секретна информация.

 

Група сенатори има намерение да го обвини официално в държавна измяна. Демонстрантите подкрепиха решението на сенаторите да повдигнат такова обвинение. На протеста се виждаха плакати с послания срещу политиката на Русия и лично срещу руския президент Владимир Путин. В Чехия продължават да действат противоепидемичните мерки, масовите прояви не са забранени, при условие, че се спазва изискването за дистанция и хората са с маски. Организаторите на протестите призоваха гражданите да спазват хигиенните норми и по възможност да си направят тест за коронавирус преди да участват в проявите.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени