Хиляди словаци протестираха срещу плана на новото правителство да закрие специализираната прокуратура

Фицо се върна на власт за четвърти път, след като неговата опетнена от скандали лява партия спечели парламентарните избори на 30 септември с проруска и антиамериканска платформа

Протести в Словакия
Протести в Словакия Източник: X (бивш Twitter)

Стотици хора се събраха вчера на протест в словашката столица, за да протестират срещу плана на новото правителство да закрие специалната прокуратура, която се занимава с тежки престъпления, включително убийства на известни личности, тероризъм и подкупи.

 

Демонстрантите в Братислава – множество от около 2000 души - казаха, че планът е заплаха за върховенството на закона. Митингът, който се проведе пред сградата на правителството, беше организиран от опозиционните партии "Прогресивна Словакия", "Християндемократическо движение" и "Свобода и солидарност".

 

Организаторите казват, че планираните промени в наказателния кодекс на страната имат за цел да помогнат на хората, заподозрени в корупция, които са близки до лявата партия на премиера Роберт Фицо  "Посока – социална демокрация". Митингът завърши без насилие, а организаторите обещаха нови протести.

 

Промените в законодателния процес които се очаква да приключат до седмици, ще върнат наказателното преследване на тежки престъпления обратно в регионалните прокуратури, които не са се занимавали с тях от почти 20 години. Очаква се спецпрокуратурата да бъде напълно закрита до средата на януари.

 

Фицо се върна на власт за четвърти път, след като неговата опетнена от скандали лява партия спечели парламентарните избори на 30 септември с проруска и антиамериканска платформа. Критиците му се притесняват, че завръщането му може да накара Словакия да изостави прозападния си курс по други начини, следвайки примера на Унгария при управлението на премиера Виктор Орбан.

 

Някои елитни следователи и полицейски служители, които се занимават с особено важни дела за корупция, бяха уволнени или освободени. Планираните промени в съдебната система включват намаляване на наказанията за корупция. При предишното правителство, което дойде на власт през 2020 г. след кампания за борба с корупцията, десетки висши служители, полицаи, съдии, прокурори, политици и бизнесмени, свързани с "Посока-социална демокрация" бяха обвинени и осъдени за корупция и други престъпления. Няколко други дела все още не са приключили и остава неясно какво ще се случи с тях предвид новото законодателство.

Още от "Светът"

ЕК към Медведев: Погрижи се за психиката си!

Милиардите долари, които Русия е пропиляла, за да води война срещу Украйна, Москва е можела да вложи в програми в подкрепа на здравето на своите граждани, заяви Питър Стано, говорител на ЕК по въпросите на външната политика

Прочетете повече прочетете повече

Германският Бундестаг гласува за изпращането в Украйна на далекобойно оръжие, без изрично да споменава високоточните кри

По време на дискусията министърът на отбраната Борис Писториус заяви, че Украйна може да разчита на и по-нататък на подкрепа от Германия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени