Холандия планира да даде 24 изтребителя F-16 на Украйна

Според министъра на отбраната на Холандия прехвърлянето на изтребители в Украйна зависи от обучението на пилоти и технически персонал

Изтребители F-16
Изтребители F-16 Източник: Колаж/Главред

Нидерландският министър на отбраната Кайса Олонгрен заяви, че страната й планира да даде 24 модерни изтребителя F-16 на Украйна. Тя каза това в интервю за Укринформ.

 

"Общо ще прехвърлим 24 изтребителя F-16. Те ще бъдат предадени на Украйна веднага щом всичко е готово. Този момент зависи от обучението на украинските пилоти и технически персонал, както и, разбира се, от инфраструктурата", подчерта Олонгрен.

 

Според нея прехвърлянето на тези самолети е съвместна работа на Нидерландия с Украйна, Дания, САЩ и други страни. Тя допълни, че това е трудна задача, но определено ще се случи.

 

"Нашата коалиция се надява, че това лято ще можем да започнем доставките на изтребители F-16, първо датски, а след това нидерландски", увери Олонгрен.

 

Тя каза още, че заедно с нидерландския премиер Марк Рюте е обсъдила всички възможности за прехвърляне на F-16 в Украйна.

 

"Според мен е показателно, че ние, заедно със САЩ и Дания, успяхме да вземем това решение. Оттогава работихме много усилено, за да гарантираме неговото изпълнение", подчерта политикът.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени