Холандия планира да даде 24 изтребителя F-16 на Украйна

Според министъра на отбраната на Холандия прехвърлянето на изтребители в Украйна зависи от обучението на пилоти и технически персонал

Изтребители F-16
Изтребители F-16 Източник: Колаж/Главред

Нидерландският министър на отбраната Кайса Олонгрен заяви, че страната й планира да даде 24 модерни изтребителя F-16 на Украйна. Тя каза това в интервю за Укринформ.

 

"Общо ще прехвърлим 24 изтребителя F-16. Те ще бъдат предадени на Украйна веднага щом всичко е готово. Този момент зависи от обучението на украинските пилоти и технически персонал, както и, разбира се, от инфраструктурата", подчерта Олонгрен.

 

Според нея прехвърлянето на тези самолети е съвместна работа на Нидерландия с Украйна, Дания, САЩ и други страни. Тя допълни, че това е трудна задача, но определено ще се случи.

 

"Нашата коалиция се надява, че това лято ще можем да започнем доставките на изтребители F-16, първо датски, а след това нидерландски", увери Олонгрен.

 

Тя каза още, че заедно с нидерландския премиер Марк Рюте е обсъдила всички възможности за прехвърляне на F-16 в Украйна.

 

"Според мен е показателно, че ние, заедно със САЩ и Дания, успяхме да вземем това решение. Оттогава работихме много усилено, за да гарантираме неговото изпълнение", подчерта политикът.

Още от "Светът"

Руската "кукла на конци" Орбан: Унгария ще се опита да се откаже от всякакви операции на НАТО за подкрепа на Украйна

Той заяви, че не споделя опасенията на някои други страни от Централна и Източна Европа, че руската армия няма да спре агресията си, ако спечели войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белгийската крайна десница вероятно ще остане извън властта и след изборите през юни

Предизборната програма на "Вламс Беланг" предвижда откъсване на Фландрия от Белгия, въвеждане на по-строги наказания и разширяване на затворите, забрана на имиграцията от страни извън ЕС, дълбока промяна на ЕС и връщане на границите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени