"Хотять ли русские войны" - чудовищното въоръжаване на Русия продължава и през 2021 г.

Частите  с постоянна бойна готовност ще имат в арсенала си над 71 % изцяло нови оръжия

Военният парад на Червения площад през 2016 г.
Военният парад на Червения площад през 2016 г. Източник: ТАСС

Повече от 4700 единици нова и ремонтирана техника ще получат Въоръжените сили (ВС) на Русия през тази година. За покупката на тези оръжия ще отиде около 2/3 от военния бюджет за тази година. Частите с постоянна бойна готовност ще имат в арсенала си над 71 % изцяло нови оръжия. 

Стратегическите ракетни войски на РФ
През 2021 г. ще получат 13 пускови установки с междуконтинентални балистични ракети "Ярс" и хиперзвукови комплекси "Авангард". За обезпечаването на функционирането на тези стратегически системи за въоръжение е планирано да завърши строителството на инфраструктурни обекти в Козелск, Ужур, Новосибирск и Йошкар-Ола.

Планирано е, поредният полк от Барнаулското ракетно съединение да получи мобилни комплекси "Ярс", а новия полк със стратегически ракети в Козелск - същите балистични ракети, но разположени в шахти. Според информация от командващия на руските стратегичски ракетни войски ген.-полко.

 

Междуконтинентална балистична ракета Ярс
Междуконтинентална балистична ракета "Ярс"

Сергей Каракаев, ще продължи и превъоръжаването на Ясненското ракетно съединение, въоръжено с ракетен комплекс "Авангард". Предполага се, че до края на тази година първият полк с хиперзвукови комплекси "Авангард", застъпил на бойно дежурство в края на 2019 г. в Оренбургска област, ще бъде попълнен до пълния си състав, а именно 6 разположени в шахти пускови установки. Планира се също така за се изгради полигон за изпитания на ракетата "Сармат" в района на селището Северо-Енисейск в Красноярския регион. Допълнителното финансиране, насочено към производството на най-нови комплекси от стратегически въоръжения, ще осигури ниво на най-съвременна техник ав стратегическите ядрени сили до 88,3 %. 

 

Междуконтинентална балистична ракета Авангард
Междуконтинентална балистична ракета "Авангард"


Военно морския флот

 

Атомна подводница проект 885М Казан
Атомна подводница проект 885М "Казан"

Руският военноморски флот ще получи както надводни кораби, така и подводници - 4 на брой, от които 2 са ядрени подводници проект 955А "Борей-А", с балистични ракети "Булава" и още една ядрена подводница проект 885М "Ясен-М".  В съответствие с изпълнението на държавната програма за превъоръжаване на стратегическия ядрен флот на Русия, до 2027 г. ВМФ на РФ трябва да получи 14 ядрени подводници от двата класа. В бойния състав на ВМФ трябва да влязат 6 надводни кораба, а така също 22 катеря и кораби за обезпечаване. Сред тях са фрегата от проект 22350 "Адмирал Головко" и две корвети проект 20380, както и един кораб за противоминна отбрана проект 12700 "Александрит".

 

Кораб за противоминна отбрана Яков Беляев
Кораб за противоминна отбрана "Яков Беляев"

Освен нови, ВМФ на Русия ще получи и голямо количество отремонтирани кораби и подводници. Сред тях са атомната подводница проект 671РТМК "Тамбов" и проект 971 "Леопард". Ще бъде предаден на военноморските си и и един голям десантен кораб проект 775 "Александър Шабалин".

 

Голям десантен кораб Алекандър Шаблин
Голям десантен кораб "Алекандър Шаблин"

Огромно внимание е отделено във военния бюджет на Русия за тази година и по отношение моедрнизацията на спомагателните сили на флота. В това число влизат океонографския изследователски кораб проект 02670 "Евгений Горигледжан", един голям хидрографски катер-катамаран проект 23370 Г, два противодиверсионни катера проект 21980 "Грачонок", катери за унищожаване на торпеда проект ТЛ-2195 и още десетки спомагателни кораби и катери. 

 

Въздушно-космическите сили 

ВКС и морската авиация на ВМФ ще получат повече от 100 нови и модернизирани летателни апарата. През 2021 г. трябва да се извършат държавните изпитания на модернизирания стратегически ракетоносец Ту-160М, след което той ще постъпи на въоръжение.

 

Стратегически ракетоносец Ту-160М
Стратегически ракетоносец Ту-160М

През тази година Министерствто на отбраната и Обединената авиостроителна корпорация "Ростех" ще подпишат договор за строителството на модернизирани фронтови бомбардировачи Су-34М. В рамките на друг договор ВКС на Русия ще получат още около 20 Су-34. Изтребителната авиация на ВКС ще получи четири най-нови многоцелеви изтребителя от пето поколение Су-57.

 

Многоцелеви изтребител пето поколение Су-57
Многоцелеви изтребител пето поколение Су-57

 

Очаква се до 2024 г. числото им да достигне 22 броя, към 2028 - 76. Съществено усилване ще получи и хеликоптерния парк на ВКС - най-нови хеликоптери Ми-38, както и серийно производство о тежкия военно-транспортен хеликоптер Ми-26Т2В. Планирано е да бъдат доставени и 10 транспортно-бойни хеликоптери Ми-8АМТШ-ВН. Започнало е серийното производство на модернизирани с оглед опита от бойните действия в Сирия ударни хеликоптери Ми-28НМ. Той ще бъде оборудван с нов двигател, съвременна авионика, както и възможност за взаимодействие с безпилотни апарати. До 2027 година във ВС на РФ ще бъдат доставени 98 такива машини. 

 

Ударен хеликоптер Ми-28НМ
Ударен хеликоптер Ми-28НМ

Сухопътните войски

В рамките на планираната модернизация на Сухопътните войски се очаква попълването с повече от 400 единици бронетанкова техника. Сред тях са най-нови танкове Т-72Б3М, Т-80БВМ и Т-90, бойни машини на пехотата БМП-3, както и модернизирани БМП-2, а така също и бронетранспортьори БТР-82А. съединенията от Западния военен окръг ще получат повече от 200 танка, БТР, БМП, както и бойни машини за поддръжка на танковете (БМПТ) "Терминатор".

 

Танк Т-90М
Танк Т-90М

Таманската мотострелкова дивизия ще получи над 18 самоходни противотанкови ракетни комплекси "Хризантема-С". През 2021 г. ще започне серийната доставка във ВС на най-новите танкове Т-14, изградени върху платформата "Армат", разработка и производство на концерна "Уралвагонзавод". В редица военни училища вече се обучават и екипажите за тези машини. Продължава модернизацията на артилерийските подразделения - на въоръжение постъпват най-нови самоходни артилерийски установки "Коалиция-СВ", както и най-новата тежка огнеметна система ТОС-2 "Тосочка". Очаква се да започне и серийното производство на 82-мм самоходни минохвъргачки "Дрок", 120-мм самоходно оръдие "Флокс", както и артилерийската система "магнолия", изградена на базата на двузвенен гъсеничен транспортьор. Освен това, войските за радиологична, химическа и биологична защита ще получат модернизирана тежка огнеметна система ТОС-1А "Солнцепек".

 

Самоходна артилерийска установка Коалиция-СВ
Самоходна артилерийска установка "Коалиция-СВ"

Въздушно-десантни войски

Планира се доставката на първите най-нови и модерни десантирани от самолети бронирани автомобили с повишено ниво на защита "Тайфун-ВДВ". Във ВДВ ще бъдат доставени изцяло нови системи за свръзка и управление, която ще съкрати времето за предаване и получаване на информация на всички нива на вземане на решения не по-малко от два пъти. 

 

ПВО войските
Планира се доставката на два полкови комплекта ЗРС С-400 "Триумф" и 18 зенитни ракетни-оръдейни комплекса "Панцирь-С". Руското Министерство на отбраната съобщава, че през тази година ща завърши процеса на изпитания на най-новата зенитна ракетна система (ЗРС) С-500 "Прометей" и приемането й на въоръжение.  Трябва да завърши строителството на радиолокационната станция (РЛС) "Воронеж" във Воркута и поставянето й на бойно дежурство. Започват дейностите по изграждането на РЛС "Яхрома" в Севастопол и отделни съоръжения за откриване на въздушни цели зад хоризонта в Калининград и Зее. Станцията "Яхрома" ще има уникални характеристики - тя ще работи в четири диапазона (метров, сантиметров, дециметров и милимепторв), като ъгъла на нейния обхват ще бъде 270 градуса. ПВО войските ще получат и нова партида от машини за разазнаване и управление на тактическите системи за ПВО "Гибка-С". Ще започне превъоръжаването на занитните ракетни подразделения в Централия военен окръг, дислоцирани в Красноярския край и Хакасия, с най-новия зенитен ракетен комплекс С-350 "Витяз", от който до 2027 г. ще бъдат доставени 12 дивизиона. 

 

Зенитна ракетна система С-500 Прометей
Зенитна ракетна система С-500 "Прометей"

На последното заседание на Военната колегия на руското МО е взето решение за оборудване на ВС на Русия и с безпилотни летателни апарати с голям обсег и продължителност на полета. Започва производството и внедряването в подразделенията за радиационна, химическа и биологическа защита на роботизирани комплекси МРК-РХБ3. 

 

Източник: ТАСС (заглавието е на Zonanews)

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени