Христо Грозев: Рискът да си журналист в Москва не си струва, чуждите медии да изтеглят кореспондентите си оттам

След смъртта на Алексей Навални списъкът за размяна на затворници между Русия и Запада се промени, каза разследващият журналист

Христо Грозев
Христо Грозев Източник: ТАСС

Разследващият български журналист Христо Грозев препоръча чуждестранните медии да изтеглят своите кореспонденти от Москва, тъй като има много голям риск да се превърнат в звено от един обменен фонд, който руските власти ще започнат отново да трупат.

 

Христо Грозев пред БНТ прогнозира нови арести в Русия на чуждестранни журналисти и граждани именно за попълване на този обменен фонд. "Предвиждам нови арести с цел попълването на такъв обменен фонд.

 

Препоръчвам наши колеги и западни такива, които имат свои кореспонденти в Русия, да ги изтеглят, защото практически допълнителния плюс да имаш свой представител на място в Москва в един период, в който не може честно да се предава там информация, е много, много малък в сравнение с риска да бъдат арестувани и да станат звено от един обменен фонд в бъдеще", обясни Грозев. 

 

След смъртта на Алексей Навални списъкът за размяна на затворници между Русия и Запада се промени, разказа той. Грозев разкри, че Москва е държала най-много за освобождаването на "личния убиец на Путин Вадим Красиков". 


Според Грозев практически допълнителния плюс да имаш свой представител на място в Москва в един период, в който не може честно да се предава от там информация, е много, много малък в сравнение с риска хората да бъдат арестувани и да станат такова звено от един обменен фонд за в бъдеще.

 

Христо Грозев е убеден, че самият арест на журналиста Еван Гершкович е предварителна задача именно за формиране и попълване на този фонд, който руските власти държат в ръцете си. Гершкович беше признат за виновен в шпионаж и осъден на 16 години колония със строг режим в Русия, а след осъществяване на размяната на 1 август руските власти публикуваха видео, което уж доказва вината на Гершкович.

 

Има определена паника в Републиканската партия в САЩ след като Харис стана кандидат за президент на демократите, виждам паника и в Русия, коментира предстоящите избори за американски президент Христо Грозев. 

Още от "Светът"

Путин подписа указ за увеличаване числеността на руската армия до почти 2,4 милиона души

На правителството е възложено да предостави на Министерството на отбраната на Руската федерация бюджетни средства от федералния бюджет, необходими за изпълнението на този указ

Прочетете повече прочетете повече

Ранените цивилни в украинския град Харков при руска бомбардировка нараснаха на 30

Харков, вторият по големина град в Украйна, е разположен близо до руската граница и постоянно е подложен на атаки от руски бомби, ракети и безпилотни летателни апарати

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата в Палермо поиска 6 г. затвор за Матео Салвини

Салвини е обвинен в отвличане поради забраната, наложена от него като вътрешен министър на 147 мигранти, намиращи се на борда на испанския кораб "Open Arms", да слязат на остров Лампедуза през август 2019 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени