И Борис Джонсън ще съгласува пакет от незабавни санкции срещу Русия

Джонсън е казал на Шмигал, че Великобритания вече е съставила списък със санкции, насочени срещу онези, които са извършили нарушение срещу териториалната цялост на Украйна

Британският премиер Борис ДжонсънБорис Джонсън
Британският премиер Борис ДжонсънБорис Джонсън Източник: creativecommons.org

Британският премиер Борис Джонсън ще съгласува пакет от незабавни санкции срещу Русия на съвещание на правителствения комитет за реакция на кризи (КОБРА) в 6:30 ч. по Гринуич днес, съобщи говорител на канцеларията му, цитиран от Ройтерс.

 

"Премиерът ще председателства съвещание на КОБРА в 6:30 ч. сутринта за обсъждане на последните развития в Украйна и за координиране на реакцията на Великобритания, включително съгласуване на сериозен пакет санкции, които ще бъдат въведени незабавно", допълни говорителят, предаде БТА.

 

Джонсън каза в телефонен разговор на украинския премиер Денис Шмигал, че смята руско нахлуване в Украйна за възможно в идните дни и часове. Британският премиер допълни, че остро осъжда решението на Кремъл да признае двата отцепили се региона в Източна Украйна за независими "държави".

 

Джонсън е казал на Шмигал, че Великобритания вече е съставила списък със санкции, насочени срещу онези, които са извършили нарушение срещу териториалната цялост на Украйна, и че мерките ще влязат в сила днес. Британският премиер е отбелязъл, че ще обмисли изпращане на допълнително военно оборудване на Украйна, в случай че украинското правителство помоли за това.

 

Британската външна министърка Лиз Тръс пък разговаря по телефона с украинския си колега Дмитро Кулеба за подкрепата, която Великобритания може да окаже на Украйна, и двамата са обсъдили санкциите, които Лондон ще въведе срещу Русия.

 

Тръс каза, че се е споразумяла с шефа на европейската дипломация Жозеп Борел, че Великобритания и Европейският съюз трябва да координират усилията си за бързо въвеждане на санкциите си срещу Русия. "Споразумяхме се, че ще координираме усилията си и ще приемем бързо санкции срещу режима "Планираме да обявим нови санкции срещу Русия в отговор на днешните решения и действия на Русия", каза говорителката на Белия дом и добави: "Координираме със съюзниците и партньорите си обявяването на санкциите".

Още от "Светът"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени