И главнокомандващият норвежката армия призова: Гответе се за агресия на Русия срещу НАТО

Досега подобни предупреждения са отправили холандският адмирал Роб Бауер, главнокомандващите на армиите на Великобритания, Холандия и Швеция, германският министър на отбраната, началникът на Генералния щаб на Белгия и премиерът на Естония

Командващият норвежките въоръжени сили генерал Ейрик Кристоферсен
Командващият норвежките въоръжени сили генерал Ейрик Кристоферсен Източник: EPA

Страните от НАТО трябва да увеличат военните си способности в случай на руска атака, заяви командващият норвежките въоръжени сили генерал Ейрик Кристоферсен в интервю за NTB.

 

"Сега има прозорец, който може да продължи една, две, може би три години, когато трябва да инвестираме още повече в надеждна отбрана. (... ) Трябва да изпълним плановете на НАТО със съдържание и да осигурим необходимите способности", каза той като добави, че в момента в тази сфера има "пропуски", добавя той, цитиран от The Moscow Times.

 

Кристоферсен отбеляза, че Русия "значително е увеличила" военното производство, прехвърляйки предприятия от военно-промишления комплекс на денонощен режим на работа, а също така си сътрудничи с Иран и Северна Корея за попълване на арсенала си, което означава, че ще се въоръжи по-бързо, отколкото НАТО предполагаше миналата година.

 

"Не знаем какво ще се случи с Русия след три години. За нас е важно да се изправим пред един несигурен и непредсказуем свят със силна национална отбрана. Затова сега трябва да използваме времето си ползотворно", подчерта генералът.

 

Според него, на първо място страните от НАТО трябва да обърнат внимание на укрепването на противовъздушната си отбрана, както и на увеличаването на производството на ракети с голям обсег, снаряди и резервни части за военна техника.

 

В същото време Кристоферсен призна, че войната в Украйна поглъща по-голямата част от оръжейните запаси на Норвегия и други европейски страни. "Това е дилема. Но е много важно да подкрепим Украйна с това, от което се нуждае, и толкова дълго, колкото е необходимо. И това, както изглежда, ще е за дълго време", каза той.

 

Генералът добави, че засега доставката на оръжие за Киев "е пресметнат риск". Ако Норвегия беше заплашена с нападение точно сега, тя нямаше да може да помогне в същата степен, но в сегашната ситуация това не е така, увери Кристоферсен и посочи, че войната в Украйна отнема ресурси и от Русия.

 

Генералът подчерта, че "в света има сериозна ситуация със сигурността" и "никой не знае какъв ще бъде следващият ход на Путин". Той препоръча на гражданите на Норвегия също да не пренебрегват този факт и да мислят за собствената си безопасност. 

 

На 19 януари председателят на военния комитет на НАТО, холандският адмирал Роб Бауер, обяви неизбежността на войната с Русия. Според него всички страни от блока трябва да се подготвят за факта, че той ще започне в рамките на следващите 20 години. Подобен призив отправиха и главнокомандващите на армиите на Великобритания, Холандия и Швеция, германският министър на отбраната, началникът на Генералния щаб на Белгия и премиерът на Естония.

 

Началото на Третата световна война ще бъде разиграно от силите на НАТО в най-големите учения след разпадането на Съветския съюз, които започват тази седмица и ще продължат няколко месеца в Германия, Полша и балтийските страни, включително на границата с Калининградска област на Русия. В тях ще участват около 90 000 военнослужещи, самолетоносачи, разрушители, подводници, танкове, артилерия и изтребители.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Антъни Блинкен: Дори Съветите не произвеждаха толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента

Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва, добави държавният секретар на САЩ

Прочетете повече прочетете повече

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени