И Макрон може да е бил подслушван чрез израелската програма "Пегас"

Шпионската програма "Пегас" е използвана в около 50 държави

Еманюел Макрон
Еманюел Макрон Източник: Pinterest

Телефонът на френския президент Еманюел Макрон може да е бил подслушван от мароканска спецслужба с помощта на израелската система за проследяване "Пегас", съобщи днес френският вестник "Монд". През 2019 г. телефонни номера на Макрон, на тогавашния премиер Едуар Филип и 14 министри са били включени в списък на потенциални обекти за подслушване, изготвен от една от мароканските служби за сигурност, пише вестникът, цитиран от световните агенции. Мароко отрича. По-рано днес френската прокуратура обяви, че започва разследване по шпионския скандал.

 

Разследват се десет случая на проникване, включващи "посегателство на частния живот","прехващане на кореспонденция", "неправомерен достъп" до информационна система и "престъпен сговор". Делото е образувано след иск, подаден от сайта "Медиапар", двама журналисти от който са били шпионирани, добавя БТА. Подобна жалба се очаква да внесе и френският в. "Канар аншене". Неправителствената организация "Репортери без граници" обяви днес, че също ще съди виновниците.

 

Международно разследване на журналисти от 17 издания, сред които "Вашингтон пост", "Гардиън", "Монд", "Зюддойче цайтунг", показа, че шпионската програма "Пегас" е използвана в около 50 държави. Със специален софтуер, разработен от израелска компания, са били подслушвани и следени стотици правозащитници, журналисти и опозиционери в множество страни по целия свят. "Гардиън" съобщи, анализът на изтеклите данни показва, че клиенти на компанията са били десет правителства - Азербайджан, Бахрейн, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия, Унгария, Индия и ОАЕ, които са въвеждали десетки хиляди номера на представляващи интерес за тях хора.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени