И Нидерландия планира да се присъедини към доставката на ПРО системи "Patriot"

Това разкри нидерландският премиер Марк Рюте

Марк Рюте
Марк Рюте Източник: Businessinsider.nl

Нидерландия възнамерява да участва в доставката на системи за противовъздушна и противоракетна отбрана Patriot на Украйна, каза премиерът Марк Рюте. Той каза това в САЩ на среща с президента Джо Байдън, видеото беше публикувано от американската телевизия C-SPAN.

 

Рюте припомни, че Нидерландия е решила да похарчи около $2,5 милиарда през 2023 г. в подкрепа на Украйна. "Възнамеряваме да се присъединим към това, което вие и Германия правите по проекта Patriot, противовъздушната отбрана. Мисля, че е важно да се присъединим към това", каза Рюте.

 

Той добави, че днес е разговарял по темата и с германския канцлер Олаф Шолц. Рюте спомена ракетния удар на руснаците по Днепър на 14 януари, отбелязвайки, че "ужасните снимки" от мястото на трагедията и смъртта на невинни хора "подсилват още повече решимостта да останем с Украйна".

 

Той благодари на САЩ за лидерската роля в оказването на помощ на Украйна да се противопостави на руската агресия. Премиерът на Нидерландия не уточни дали страната му ще предостави на Украйна допълнителни системи Patriot или ще помогне по някакъв начин на Германия и САЩ.

 

Рюте разговаря по телефона с украинския президент Володимир Зеленски на 16 януари. След този разговор Зеленски благодари на Холандия "за готовността им да продължат да работят за укрепване на украинската противовъздушна отбрана".

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени