ИД пое отговорност за атаки срещу талибаните

Най-малко осем човека, включително няколко талибански бойци, загинаха при атаките в събота и вчера в провинциалния град Джалалабад

Терористи от Ислямска държава
Терористи от Ислямска държава Източник: iStock

"Ислямска държава" (ИД) пое отговорност за поредица от бомбени нападения срещу талибани в Източен Афганистан, предаде АП.

Посланието, с което дългогодишните съперници на талибаните поемат отговорност за атаките, беше публикувано късно вчера от медийното звено на групировката и е сигнал, че тя е все по-голяма заплаха за талибаните.

 

Най-малко осем човека, включително няколко талибански бойци, загинаха при атаките в събота и вчера в провинциалния град Джалалабад, който е твърдина на ИД.

 

Талибаните установиха контрол в Афганистан със светкавична офанзива миналия месец и превзеха Кабул, докато САЩ и НАТО все още бяха в последната фаза на изтеглянето на войските си. Последните чуждестранни войници напуснаха страната на 30 август.

 

Сега управлението на талибаните е изправено пред големи предизвикателства в сферата на сигурността и икономиката, и засилването на нападенията на ИД допълнително ще затрудни усилията им.

 

Талибаните и ИД бяха врагове преди изтеглянето на чуждестранните войски от Афганистан. И двете групировки изповядват строго тълкуване на Корана, но талибаните се съсредоточиха върху превземането на Афганистан, а групировки свързани с ИД в Афганистан и на други места по света призовават за световен джихад.

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени