Идва Армагедон за руските танкове - САЩ изпращат снаряди с обеднен уран на Украйна

Снарядите са част от нов пакет от военна помощ за Украйна, който трябва да бъде обявен през следващата седмица

Снаряд с обеднен уран
Снаряд с обеднен уран Източник: Twitter

Администрацията на Байдън за първи път ще изпрати в Украйна предизвикващите много противоречия бронебойни боеприпаси, съдържащи обеднен уран, според документ, видян от Ройтерс и потвърден отделно от двама американски служители.

 

Снарядите, които биха могли да помогнат за унищожаването на руски танкове, са част от нов пакет от военна помощ за Украйна, който трябва да бъде обявен през следващата седмица. Боеприпасите могат да бъдат изстрелвани от американските танкове Abrams, които според запознат човек се очаква да бъдат доставени в Украйна през следващите седмици.

 

Един от служителите каза, че предстоящият пакет от помощ ще бъде на стойност между 240 милиона и 375 милиона долара в зависимост от това какво е включено. Стойността и съдържанието на пакета все още се финализират, казаха служители. Белият дом не отговори веднага на искане за коментар.

 

Страничен продукт от обогатяването на уран, обедненият уран се използва за боеприпаси, тъй като изключителната му плътност дава способността на снарядите лесно да проникват през бронята и да се самозапалват в изпепеляващ облак от прах и метал.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени