Икономиката на Русия навлезе в рецесия

Свиването се дължи на 22,6% спад в търговията на едро и 9,1% спад в търговията на дребно

Руската централна банка
Руската централна банка Източник: РБК

Икономиката на Русия навлезе в рецесия, тъй като брутният вътрешен продукт на страната се е свил с 4% през третото тримесечие на годината. Това показва предварителната оценка на националната статистическа агенция Росстат, съобщава "Франс прес".

 

4-процентно свиване на БВП имаше и през второто тримесечие, тъй като западните санкции са удар за икономиката на Русия. 4-процентният спад на икономическото производство между юли и септември обаче е по-малък от очакваното от много анализатори свиване от 4,5%.

 

Свиването се дължи на 22,6% спад в търговията на едро и 9,1% спад в търговията на дребно. Същевременно строителството е нараснало с 6,7%, а селското стопанство - с 6,2%.

Рецесията обикновено се определя като две последователни тримесечия на икономическо свиване, а Русия за последно преживя техническа рецесия в края на 2020 г. и началото на 2021 г., когато светът преминаваше през пандемията от коронавирус.

 

Руската икономика се представи добре в началото на 2022 г. с 3,5% увеличение на БВП, но началото на офанзивата в Украйна предизвика вълна от санкции от страна на Запада.

Наложените ограничения върху износа и вноса, недостигът на персонал и проблемите с доставката на резервни части натовариха силно руската икономика.

 

На 8 ноември Централната банка прогнозира, че БВП ще се свие с 3,5% тази година. Международният валутен фонд и Световната банка изчисляват съответно спад на руския БВП от 3,4% и 4,5%. По данни на Росстат въпреки свиващата се икономика нивото на безработицата в Русия е 3,9% през септември.

 

През октомври Централната банка на Русия запази основната си лихва на 7,5%. За първи път от началото на военната офанзива в Украйна основният лихвен процент остава непроменен.

Централната банка не планира да промени лихвения процент до края на годината, което е знак за "адаптиране" към "новата реалност", заяви нейният управител Елвира Набиулина.

След като Русия беше засегната от западните санкции, банката драстично повиши основния лихвен процент от 9,5% а на 20% в опит да противодейства на инфлацията и да подкрепи рублата.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени