Илон Мъск иска да строи транспортни тунели под Маями

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск смята да изгради тунелна система под Маями

Илон Мъск
Илон Мъск Източник: Creativecommons

"Автомобилите и камионите, заседнали в трафика, генерират мегатони от токсични газове и частици, но пътните тунели на @boringcompany под Маями ще решат този проблем и ще бъдат пример за света", написа технологичният магнат, добавяйки, че е обсъждал проекта с губернатора на Флорида Рон де Сантис миналата седмица.

Мъск отговори на туит от кмета на Маями Франсис Суарес, който го кани в града, за да обсъди "потенциалните решения в полза на нашето бъдеще".
"Когато си разменяте туитове с Илон Мъск в 4 часа сутринта - и имате намеса и на кмета на окръга - разбирате, че се случва нещо специално", каза за Маями Хералд кметът Суарес.

"Ако губернаторът и кметът искат това, ние ще го направим", написа Мъск в Tуитър.

Предложението идва на фона на усилията на Суарес да привлече инвеститорите и технологичните разработчици от Силициевата долина в Маями.

Мнозина са скептични към копаенето на тунели в заблатен терен, склонен към наводнения поради повишаване на морското равнище.

"Не изглежда много умно и със сигурност ще бъде скъпо", заяви Къртис Гърли, професор по структурно инженерство в Университета на Флорида, съобщи CBS Маями.

Флорида е разположена на поресто варовиково плато с много отворени или подземни канали и често там има наводнения и понори - кухини, които се появяват внезапно поради ерозия на подпочвените води.

Източник: Miami Herald

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени