Има десетки убити и ранени цивилни при последните атаки на руските терористи

Това са най-големият брой цивилни жертви в региона на Донецка област от 8 април насам

Разрушения след ракетни атаки на руските терористи
Разрушения след ракетни атаки на руските терористи Източник: Telegram

Украинските власти съобщават, че десетки цивилни са били убити и ранени при последните атаки в източната част на страната. Губернаторът на Донецка област Павло Кириленко каза, че вчера при руски атаки са били убити 21 цивилни, а 27 – ранени.

 

Рано тази сутрин Кириленко съобщи в социалните мрежи, че това е най-големият брой цивилни жертви в региона от 8 април насам, когато руска ракетна атака срещу железопътна гара в Краматорск уби най-малко 59 души.

 

В съседната Луганска област губернаторът Сергий Гайдай каза, че най-малко двама цивилни са били убити при руски обстрел през последните 24 часа, а други двама са ранени. Руските военни засилиха атаките в Източна Украйна като част от офанзивата си в региона.

 

Според британското разузнаване Русия ще направи опит да завладее източните украински градове Краматорск и Северодонецк, съобщи в Twitter МО на Великобритания.

 

Британското военно ведомство каза, че Русия е разположила около 22 батальонни тактически групи край Изюм в опит да постигне напредък в района. Русия използва в операциите си т.нар. батальонни тактически групи от по 800 войници – пехотни бойни единици, които обикновено са подсилвани с танкове, ПВО и артилерия.

 

Британското разузнаване посочва, че завладяването на градове Краматорск и Северодонецк ще укрепи руския военен контрол в Североизточен Донбас и ще осигури изходен пункт за изолиране на украинските сили в региона.

 

Анализатори, които следят събитията в Източна Украйна, където в момента са най-ожесточените сражения, очакват Русия да се опита да обкръжи украинските сили. 

 

Развоят на събитията обаче се забавя, защото украинските бойци са окопават и използват срещу руснаците оръжия с голям обсег като гаубици, съобщи БТА.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени