Independent: От началото на руската агресия срещу Украйна има 12 опита за покушение срещу Зеленски, 2 от тях са предотвратени благодарение на ЦРУ

Това разкрива писателят Крис Уипъл в книгата си "Fighting for His Life: Inside Joe Biden's White House"

Централата на ЦРУ
Централата на ЦРУ Източник: Pinterest

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е бил мишена на повече от 12 опита за убийство от началото на пълномащабното нахлуване на Русия. Някои от тях са били предотвратени от информация, споделена с украинския лидер от името на президента на САЩ Джо Байдън от директора на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс. Това съобщи на 16 януари Independent.

 

Уилям Бърнс
Уилям Бърнс Източник: Zonanews

Изданието, позовавайки се на неназовани украински официални лица пише, че Зеленски е преживял повече от 12 покушения срещу живота си от началото на войната на Русия срещу Украйна на 24 февруари 2022 г.  Тези покушения са били подготвени от руските тайни служби. Писателят Крис Уипъл твърди, че най-малко два от успешно осуетените опити за убийство на украинския лидер са били свързани осигуряването на изпреварваща информация от американското разузнаване, споделена със Зеленски от Бърнс по време на посещението му в Киев малко преди инвазията, пише Independent.

 

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

В последната си книга "Fighting for His Life: Inside Joe Biden's White House", на която се позовава Independent, Уипъл припомня, че преди началото на войната администрацията на Байдън започва редовно да разкрива плановете на Русия пред журналисти и чужди правителства - тактика е да се даде публичност, за да ги накара да не реализират плановете и приготовленията си.

 

Зеленски тогава обаче публично отхвърли предупрежденията на американски служители, че Москва скоро ще започне най-голямата сухопътна инвазия от края на Втората световна война. Затова една от задачите на Бърнс била, според Уипъл, да "тества реалността", в която Зеленски съществува, тъй като отношението му към предупрежденията на САЩ се възприемани като "доста чудновати".

 

Освен това Байдън инструктира директора на ЦРУ да предостави на Зеленски "точни подробности за руските заговори" срещу Киев, вкл.планираното убийство на украинския президент. Съобщава се, че информацията за заплахата за живота му е била толкова достоверна, че веднага привлякла вниманието му и е "отрезвила" украинския президент. Данните, според книгата на Уипъл, са били толкова подробни, че са помогнали на службите за сигурност на украинския лидер да предотвратят две подготвяни от Русия покушения срещу живота му.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени