Индия и Китай може да станат първите купувачи на С-500 - най-новите противовъздушни системи на Москва, заявява висш руски служител

Докато руската армия не получи достатъчен брой Прометей, износът може да бъде забавен

Комплекс С-500 Прометей
Комплекс С-500 Прометей Източник: Twitter

Индия и Китай може да станат първите купувачи на С-500 - най-новите противовъздушни системи на Москва, заявява висш руски служител  Индия, Китай и редица други държави - партньори на Русия може да станат първите купувачи на С-500 - руски зенитни ракетни системи от най-ново поколение. Това заявява в интервю за в. "РБК" Дмитрий Шугаев, директор на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество (ФСВТС).

 

Според него са възможни експортни доставки и страните, с които Русия има добри отношения, ще действат като чуждестранни купувачи. На първо място, това са Индия и Китай, може би някой друг. Във всеки случай всички заявления ще бъдат разгледани индивидуално, като се вземат предвид всички обстоятелства.  Този момент обаче все още е далеч, системата току-що завърши държавните изпитания и започна да се доставя на войските. Докато руската армия не получи достатъчен брой Прометей, износът може да бъде забавен, коментира Шугаев.

 

Междувременно Русия тепърва започва серийното производство на системите за противовъздушна отбрана С-500, доставките на серийни комплекси ще започнат в близко бъдеще. Това заяви на среща в Сочи руският президент Владимир Путин, но не посочи датите, като се ограничи с общи фрази. А първият бригаден комплект С-500 вече влезе на въоръжение в една от зенитно-ракетните бригади на 15-та специална армия на ВКС, покриваща Москва и Централния индустриален район.

 

Поне така твърдят източници от отбранителната индустрия. Най-вероятно това е така, през юли Министерството на отбраната обяви първото пристигане на системата за противовъздушна отбрана С-500 в едно от зенитно-ракетните формирования, разположени в Московска област.

Още от "Светът"

Ще поискаме да бъде свикано заседание на Съвета НАТО-Украйна, заяви Володимир Зеленски

Зеленски изказа благодарност конкретно към германския канцлер Олаф Шолц за усилията, лидерството и правилната международна комуникация, които той е показал при посещението си в Пекин

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени