Индия и Русия сключиха договори в сферата на отбраната на стойност 663 млн. долара

През периода 2016-2020 г. 23 % от износа на руски оръжия е бил за азиатската държава

Путин и Моди подписват документите
Путин и Моди подписват документите Източник: Пресслужба на Администрацията на президента на РФ

Индия и Русия сключиха днес договор за производството на огнестрелни оръжия и удължиха с 10 години срока на програмата за военнотехническо сътрудничество, което стана по време на посещение на руския президент Владимир Путин в Делхи за преговори с индийския премиер Нарендра Моди, предаде ДПА.

Във встъпителните си изявления преди срещата двамата лидери подчертаха важността на двустранното военно сътрудничество. Едно от споразуменията предвижда създаването на джойнт венчър за производството на 601 427 автомата "AK-203", съобщи индийското министерство на отбраната. Според местната телевизия NDTV оръжейната сделка е на стойност 50 милиарда рупии (около 663 млн. долара). Освен това министрите на отбраната Раджанат Сингх и Сергей Шойгу подписаха програма за военнотехническо сътрудничество за периода 2021-2031, която удължава срока на досегашния протокол.

 
Владимир Путин и Нерендра Моди
Владимир Путин и Нерендра Моди Източник: Пресслужба на Администрацията на президента на РФ
Срещата на Путин с Моди в Делхи става по време, когато Русия доставя на Индия системите за ПВО С-400 - нещо, което може да доведе до санкции от страна на САЩ. По данни на Стокхолмския международен институт за мир Русия е най-големият оръжеен доставчик на Индия, като за периода 2016-2020 г. 23 % от износа на руски оръжия е бил за азиатската държава.
 
Настоящата кратка визита на Путин, който още тази вечер се връща в Москва, е второто му пътуване в чужбина от началото на коронавирусната пандемия. През юли т.г. той бе в Женева за среща с президента на САЩ Джо Байдън, припомни ДПА.
 
ТАСС допълни, цитирайки съобщение на Кремъл, че Путин и Моди са се обявили за реформа в Съвета за сигурност на ООН, за да стане той по-представителен и ефективен. Преговорите между двамата ръководители са продължили три часа и половина. Те са обсъдили съвместната си работа в Г-20, БРИКС и Шанхайската организация за сътрудничество.
 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени