Индия иска да забрани криптовалутите

Проектът се сочи като един от най-стриктните в света и ще криминализира всяко "притежание, издаване, добив, търговия и прехвърляне на крипто-активи"

Индия ще се окаже първата голяма икономика, която прави притежанието на криптовалута незаконно
Индия ще се окаже първата голяма икономика, която прави притежанието на криптовалута незаконно Източник: Zonanews

Индийските законодатели са готови да излязат с инициатива за забрана на добива и обращението на криптовалути в страната, съобщи Ройтерс, като се позова на собствени източници. Нормата предвижда глоби за всеки, който търгува с критовалута в страната или просто притежава такава. Проектът се сочи като един от най-стриктните в света и ще криминализира всяко "притежание, издаване, добив, търговия и прехвърляне на крипто-активи", отбелязва Ройтерс.


След като законът влезе в сила, участниците на пазара ще получат шест месеца, за да се отърват от наличната криптовалута, а "копаенето" ще бъде напълно забранено. Който не се отърве от крипто-активите си, ще бъде санкциониран. В същото време индийските власти обмислят възможността за пускане на официална държавна криптовалута, не са изключени и други аспекти на използването на блокчейн технологията.


Ако забраната стане закон, Индия ще се окаже първата голяма икономика, която прави притежанието на криптовалута незаконно. Дори Китай, чието правителство забрани добива и търговията с криптовалути, не наказва притежанието на такива.


В Индия, въпреки заплахите от страна на правителството за забрана, обемите на транзакциите се увеличават и вече има 8 милиона инвеститори, които държат 100 милиарда рупии (1.4 милиарда долара) във вид на крипто-инвестиции, според неофициални оценки на индустрията.


Официални данни за пазара на криптовалута в Индия няма. Властите обаче определят криптовалутите като измами.


Източник: TechNews.bg

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени