Инсулинът изчезва от аптеките в цяла Русия

Почти две трети от руския инсулин се внася: френската Sanofi осигурява 35% от пазара, а датската Novo Nordisk осигурява още 33%

Инсулин
Инсулин Източник: Depositphotos

Диабетно болните в Русия са изправени пред проблеми при закупуването на инсулин, който традиционно се обезпечава от чуждестранни производители. Оплакванията от липсата на инсулин, инжекции от които се използват за понижаване на нивата на захарта, идват от цяла Русия - от Москва до Далечния изток.

 

"Преди по рафтовете имаше много лекарства, но сега те са почти празни", казва пред The Moscow Times жителка на столицата, която страда от диабет. Според нея закупуването на инсулин, което преди това не е било трудно, се превръща в пътувания от аптека до аптека, някои от които ви позволяват да "резервирате" лекарството само за 30 минути.

 

В същото време лекарите намаляват срока за действие на рецептите, позовавайки се на недостиг на лекарството, оплаква се московчанин: "Обикновено ми го предписваха за 3 месеца наведнъж. И тук дават рецепта само за един месец".

 

Проблеми с диабетици, които според Министерството на здравеопазването наброяват повече от 10 милиона в Русия, започнаха да възникват миналата година. По данни на RNC Pharma през януари-септември 2023 г. аптеките са продали най-ниското количество инсулин от 5 години насам - 11,8 милиона опаковки, а в сравнение с 2022 г. обемите на продажбите са намалели с 8%.

 

Руска аптека
Руска аптека Източник: Blitz.plus

Жителите на територията Алтай масово се оплакват от липсата на инсулин. "Отивам в аптеката и ми казват, че няма инсулин", казва пред сайта NGS22.ru Елена от Барнаул (тя помоли да не се разкрива фамилното й име). Жителите на Челябинска област, Трансбайкалска територия и Ленинградска област масово се оплакват от липсата на инсулин.

 

Според Анна Вавилина, жителка на Чита, чиито деца страдат от диабет, "късият" инсулин "не се предлага в нито една аптека". "Не можете да го поръчате. Просто го няма", казва Вавилина.

 

"Произвежда се в Дания и всъщност затова ни казаха, че поради ситуацията в страната е много трудно да го получим", пояснява тя. Почти две трети от руския инсулин се внася: френската Sanofi осигурява 35% от пазара, а датската Novo Nordisk осигурява още 33%.

 

Но вносните лекарства изчезват от аптеките: през 2023 г. асортиментът е намалял с 1,3 хиляди позиции, според DSM Group. Но на фона на войната и санкциите, разходите за правене на бизнес в Русия за чуждестранни компании са се увеличили значително, главно поради повишаването на разходите за логистика, каза по-рано Николай Беспалов, директор по развитието на RNC Pharma.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени