Иран атакува с над 100 дрона и ракети Израел

Военни самолети на САЩ са във въздушното пространство над Ирак в готовност да прехванат дронове и ракети, насочени към Израел

Иран изстреля дронове и ракети срещу Израел
Иран изстреля дронове и ракети срещу Израел Източник: Интерфакс

Израел обяви, че Иран е изстрелял дронове-камикадзе и ракети към неговата територия и че системите за противовъздушна отбрана са готови да ги свалят.

"Иран пусна дронове от територията си по посока Израел", каза говорителят на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) Даниел Хагари в излъчено пряко по телевизията обръщение.

 

По думите му на дроновете ще им трябват няколко часа, за да достигнат израелската територия. "ЦАХАЛ е в състояние на повишена готовност и постоянно следи оперативната обстановка", каза той. Той призова обществеността да следва инструкциите на властите по въпроса.

 

Според ЦАХАЛ, Иран е насочил към територията на Израел над 100 дрона и крилати ракети. Някои от тях са били поразени във въздушното пространство над Сирия и Йордания, съобщиха Израелските сили за отбрана. Властите в Йордания обявиха, че отварят въздушното си пространство за израелската авиация.

 

 

Военни самолети на САЩ са във въздушното пространство над Ирак в готовност да прехванат дронове и ракети, насочени към Израел.

 

Израел обяви, че затваря от 00:30 часа местно (и българско време) въздушното си пространство за вътрешни и международни полети. Израелският премиер Бенямин Нетаняху свика израелския военновременен кабинет в Тел Авив.

 

Иранската държавна телевизия съобщи, че преди минути е била предприета широкомащабна операция с безпилотни самолети от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция срещу Израел.

 

Иран предприе въздушно нападение срещу Израел, което вероятно ще продължи няколко часа, потвърди Белият дом. Йорданската противовъздушна отбрана е готова да прехваща и сваля ирански дронове или други летателни апарати, които нарушават въздушното ѝ пространство.

 

 

Армията също е в състояние на повишена готовност, а радарните системи следят дейността на дроновете. Държавни медии съобщават, че Йордания е обявила извънредно положение на фона на заплахата от иранско нападение срещу Израел. 

 

Иран предприе въздушно нападение срещу Израел, което вероятно ще продължи няколко часа, потвърди Белият дом. Йорданската противовъздушна отбрана е готова да прехваща и сваля ирански дронове или други летателни апарати, които нарушават въздушното ѝ пространство, съобщи Ройтерс. Армията също е в състояние на повишена готовност, а радарните системи следят дейността на дроновете. Държавни медии съобщават, че Йордания е обявила извънредно положение на фона на заплахата от иранско нападение срещу Израел. 

 

Още от "Светът"

Руската "кукла на конци" Орбан: Унгария ще се опита да се откаже от всякакви операции на НАТО за подкрепа на Украйна

Той заяви, че не споделя опасенията на някои други страни от Централна и Източна Европа, че руската армия няма да спре агресията си, ако спечели войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белгийската крайна десница вероятно ще остане извън властта и след изборите през юни

Предизборната програма на "Вламс Беланг" предвижда откъсване на Фландрия от Белгия, въвеждане на по-строги наказания и разширяване на затворите, забрана на имиграцията от страни извън ЕС, дълбока промяна на ЕС и връщане на границите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени