Иран атакува с над 100 дрона и ракети Израел

Военни самолети на САЩ са във въздушното пространство над Ирак в готовност да прехванат дронове и ракети, насочени към Израел

Иран изстреля дронове и ракети срещу Израел
Иран изстреля дронове и ракети срещу Израел Източник: Интерфакс

Израел обяви, че Иран е изстрелял дронове-камикадзе и ракети към неговата територия и че системите за противовъздушна отбрана са готови да ги свалят.

"Иран пусна дронове от територията си по посока Израел", каза говорителят на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) Даниел Хагари в излъчено пряко по телевизията обръщение.

 

По думите му на дроновете ще им трябват няколко часа, за да достигнат израелската територия. "ЦАХАЛ е в състояние на повишена готовност и постоянно следи оперативната обстановка", каза той. Той призова обществеността да следва инструкциите на властите по въпроса.

 

Според ЦАХАЛ, Иран е насочил към територията на Израел над 100 дрона и крилати ракети. Някои от тях са били поразени във въздушното пространство над Сирия и Йордания, съобщиха Израелските сили за отбрана. Властите в Йордания обявиха, че отварят въздушното си пространство за израелската авиация.

 

 

Военни самолети на САЩ са във въздушното пространство над Ирак в готовност да прехванат дронове и ракети, насочени към Израел.

 

Израел обяви, че затваря от 00:30 часа местно (и българско време) въздушното си пространство за вътрешни и международни полети. Израелският премиер Бенямин Нетаняху свика израелския военновременен кабинет в Тел Авив.

 

Иранската държавна телевизия съобщи, че преди минути е била предприета широкомащабна операция с безпилотни самолети от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция срещу Израел.

 

Иран предприе въздушно нападение срещу Израел, което вероятно ще продължи няколко часа, потвърди Белият дом. Йорданската противовъздушна отбрана е готова да прехваща и сваля ирански дронове или други летателни апарати, които нарушават въздушното ѝ пространство.

 

 

Армията също е в състояние на повишена готовност, а радарните системи следят дейността на дроновете. Държавни медии съобщават, че Йордания е обявила извънредно положение на фона на заплахата от иранско нападение срещу Израел. 

 

Иран предприе въздушно нападение срещу Израел, което вероятно ще продължи няколко часа, потвърди Белият дом. Йорданската противовъздушна отбрана е готова да прехваща и сваля ирански дронове или други летателни апарати, които нарушават въздушното ѝ пространство, съобщи Ройтерс. Армията също е в състояние на повишена готовност, а радарните системи следят дейността на дроновете. Държавни медии съобщават, че Йордания е обявила извънредно положение на фона на заплахата от иранско нападение срещу Израел. 

 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени