Иран е поискал от САЩ да размразят 10 млрд. долара авоари в знак на добра воля

За това е настоял външният министър Амир Абдолахиан

Амир Абдолахиан
Амир Абдолахиан Източник: Pixabay
Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан заяви вчера, че американски представители са се опитали да обсъдят с него подновяването на преговорите за ядрената сделка миналия месец, но той е настоял, че Вашингтон първо трябва да размрази 10 млрд. долара ирански авоари в знак на добра воля, предаде Ройтерс
 
Иран отхвърли преките преговори със САЩ, а индиректните преговори за възобновяване на ядреното споразумение от 2015 г., целящо да попречи на Иран да може да разработи ядрено оръжие, спряха през юни. САЩ използваха посредници в ООН миналия месец, за да се опитат да осъществят контакт, каза външният министър Хосеин Амирабдолахиан пред държавната телевизия.
 
Иран не успя да получи десетки милиарди долари от своите активи в чуждестранни банки, главно от износ на нефт и газ, поради санкциите на САЩ срещу банковия и енергийния сектор. "Американците се опитаха да се свържат с нас по различни канали (в Общото събрание на ООН) в Ню Йорк и аз казах на посредниците, ако намеренията на Америка са сериозни, тогава е необходимо сериозно указание … като освободят поне 10 милиарда долара блокирани пари", каза министърът.
 
"Те не желаят да освободят 10 млрд. Долара, принадлежащи на иранската нация, за да можем да кажем, че веднъж през последните няколко десетилетия американците са се съобразявали с интересите на иранската нация", каза Амирабдолахиан в телевизионното интервю. Западните сили призоваха Иран да се върне към преговорите и каза, че времето изтича, тъй като ядрената програма на Техеран напредва далеч извън границите, определени от сделката.
 
Амирабдолахиан повтори, че Иран "скоро" ще се върне към задържаните ядрени преговори във Виена, като отказа да даде дата. Техеран казва, че ядрените му стъпки са обратими, ако Вашингтон отмени всички санкции. Ирански и западни представители заявиха, че много въпроси предстоят да бъдат решени, преди споразумението да бъде възстановено.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени