Иран обеща подкрепа за "Хамас" в борбата срещу Израел

Израелската армия съобщи, че през нощта е нанесла въздушен удар по дома на шефа на политическото бюро на "Хамас" в Ивицата Газа Яхия Синуар

Яхия Синуар
Яхия Синуар Източник: Almayadeen.net

Иран обеща на палестинското движение "Хамас" подкрепа в борбата срещу Израел, предаде ДПА. Командирът на бригадите "Кудс" на иранския гвардейски корпус Есмаил Каани е уверил вчера в телефонен разговор лидера на "Хамас" Исмаил Хания в пълната си подкрепа, съобщиха ирански държавни медии. От своя страна, Хания е благодарил на Иран и е казал, че борбата срещу Израел не е само на "Хамас", а на целия ислямски свят. Ислямистката групировка "Хамас", класифицирана като терористична организация от ЕС, контролира ивицата Газа. Войнствени палестинци обстрелват с ракети Израел от дни. Израелските въоръжени сили отговарят с въздушни удари по обекти в Газа.

По-рано иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф отмени в последния момент планираната си за вчера визита в Австрия, след като правителството във Виена издигна знамето на Израел над сградата си. Иран смята Израел за свой кръвен враг и подкрепя антиизраелски групировки, в това число "Хамас" и "Ислямски джихад" в Газа и "Хизбула" в Ливан. Въпреки това Иран показва сдържаност в най-новата ескалация на конфликта между израелци и палестинци. Една от причините за това според наблюдатели са ядрените преговори, които Техеран не иска да провали. Основният залог в тях е отмяната на американските санкции, които вкараха Иран в икономическа криза през последните две години.

 

Израелската армия съобщи, че през нощта е нанесла въздушен удар по дома на шефа на политическото бюро на "Хамас" в Ивицата Газа Яхия Синуар, без да уточни дали той се е намирал там, предаде "Франс прес". "Армията атакува дома на Яхия Синуар и на неговия брат терорист", написа пресслужбата на армията в "Туитър", където публикува и видеоклип, показващ разрушената сграда, потънала в облак прах.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени