Иран определи ядрената сделка със Запада от 2015 г. като "празна обвивка"

Вашингтон се оттеглиот споразумението през 2018 г. по инициатива на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп, който наложи съкрушителни санкции на иранската икономика

Али Шамхани
Али Шамхани Източник: Lenta.ru

Ядрената сделка между Иран и световните сили от 2015 г. се е превърнала в "празна обвивка", написа днес в "Туитър" секретарят на Върховният съвет за национална сигурност на Иран Али Шамхани, предаде Ройтерс.

 

"Съединените щати и Европа не успяха да изпълнят задълженията си по Съвместния всеобхватен план за действие. В икономически план сделката и отменянето на санкциите вече са се превърнали в една празна обвивка за Иран. Няма да има преговори извън ядрената сделка с неотстъпчивата Америка и с пасивната Европа", каза Шамхани. 

 

Иран и световните сили сега преговарят във Виена за подновяване ядреното споразумение, от което Вашингтон се оттегли през 2018 г. по инициатива на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп, който наложи съкрушителни санкции на иранската икономика, припомня БТА. 

 

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан вчера заяви в телефонен разговор с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, че "липсата на сериозна воля от страна на Запада да се постигне добро и надеждно споразумение във Виена е довела до ненужно проточване на преговорите".

 

Срещите във Виена се провеждат от април насам, като в тях участват и европейски посредници. Същевременно страховете от напредъка на Иран в сферата на ядрените технологии стават все по-силни и Западът счита, че този процес ще стане необратим, ако не се постигне споразумение в най-кратък срок. 

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени