Иран потвърди, че командирът на елитното подразделение "Кудс" Каани е в неизвестност след израелски удари в Бейрут

"Кудс" е задграничното крило на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция

Ген. Есмаил Каани
Ген. Есмаил Каани Източник: ТАСС

Командирът на елитното подразделение "Кудс" на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция генерал Есмаил Каани е в неизвестност след израелските удари в Бейрут в края на седмицата, са съобщили пред Ройтерс двама високопоставени ирански служители по сигурността.

 

Каани е пътувал до Ливан след убийството на лидера на "Хизбула" Хасан Насралла при израелско въздушно нападение. Според един от източниците Каани е бил в южното бейрутско предградие Дахия по време на въздушен удар, за който се предполага, че е бил насочен срещу високопоставения функционер на "Хизбула" Хашем Сафиедин, смятан за вероятен бъдещ приемник на Насралла. Иранският представител обаче е уточнил, че Каани не е бил на среща с него.

 

Източникът е съобщил, че от тогава иранските власти не са успели да установят контакт с командира на подразделението "Кудс".


"Кудс" е задграничното крило на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция и се занимава с паравоенните организации, съюзници на Иран в Близкия изток, каквато е "Хизбула".

 

Високопоставеният командир от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция бригаден генерал Абас Нилфорушан беше убит заедно с Насралла в бункера му при израелски въздушен удар на 27 септември.

Още от "Светът"

Масирана руска терористична атака с дронове срещу Украйна: силни експлозии прозвучаха в 11 региона

Експлозии имаше в Одеса, Харков, Киев, Запорожка, Херсонска, Житомирска, Сумска, Черкаска, Виницка, Хмелницка области, Полтавска област и в предградията на Киев

Прочетете повече прочетете повече

Тръмп призова последователите си да постигнат победа на изборите по време на митинг на място, където се опитаха да го уб

Изпълнителният директор на "Тесла" и собственик на социалната мрежа "Екс" Илон Мъск също говори на митинга – първото му участие на предизборно събитие на Тръмп

Прочетете повече прочетете повече

Столтенберг допусна, че Украйна може да бъде приета в НАТО без деокупация на територии

Според Столтенберг "когато има воля, има начини да се намери решение", но "се нуждае от линия, която определя къде се прилага член 5, а Украйна трябва да контролира цялата територия до тази граница"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени