Иран се закани да отмъсти на Израел за атака по ядрен обект

Говорителят на външното министерство Саид Хатибзаде нарече атаката "акт на ядрен тероризъм на иранска земя"

Ядреният обект Натанз
Ядреният обект Натанз Източник: Newsfa

Министърът на външните работи на Иран Джавад Зариф обвини Израел в диверсия срещу ядрения обект в Натанз и обеща ислямската република да отмъсти за това. Според Зариф по този начин израелската страна показва, че не иска да позволи на Иран да постигне напредък по въпроса за свалянето на санкциите. "Ционистите искат да отмъстят на иранския народ в отговор на успехи в процеса за сваляне на санкциите. Нашият отговор ще стигне директно до ционистите", е цитиран Зариф от държавната информационна агенция ИРНА.

 

Говорителят на външното министерство Саид Хатибзаде, пък нарече атаката "акт на ядрен тероризъм на иранска земя" и добави, че повредените центрофуги за обогатяване на уран ще бъдат подменени с нови, още по-съвременни. На 11 април бе обявено, че в завода за обогатяване на уран в Натанз е станала авария в електрозахравнащата система. Засегнати са подземни центрофуги, за чието възстановяване може да е необходима една година.

 

Вчера вестник "Ню Йорк таймс" съобщи, че според негови източници, за диверсията е отговорно израелското разузнаване. Повредата в захранването е била причинена от контролирани взривове. Според израелската тв- и радиокомпания "Кан", с позоваване на "източници от разузнаването", зад инцидента стои израелската тайна служба "Мосад".

 

Още вчера вицепрезидентът на Иран и ръководител на Оранизацията за атомна енергия на  страната Али Акбар Салехи заяви, че инцидентът е целенасочена атака и е проява на "ядрен тероризъм". Беше обявено също така, че няма жертви, но шефът на Организацията Бехруз Камалунди е пострадал при инцидента, тъй като по това време е бил на инспекция. Според една от информациите, той е паднал от височина 8 метра и има множество травми.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени