Иранският президент и външен министър обявиха ултраконсервативен кандидат за победител на президентските избори

60-годишният Раиси е шиитски духовник

Ебрахим Раиси
Ебрахим Раиси Източник: ТАСС

Иранският президент Хасан Рохани поздрави ултраконсервативния кандидат за президент на Иран Ебрахим Раиси за победата му на изборите, предаде ТАСС, като цитира правителствената пресслужба. "Рохани поздрави Раиси за победата, като посети офиса му", се казва в изявлението, придружено от обща снимка на двамата политици. Външният министър Мохамад Джавад Зариф обяви по-рано победата на Раиси, отбелязва Ройтерс. Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей заяви, че "главният победител на вчерашните избори беше народът на Иран, изправен пред пропагандата на вражеските медии и хитростите на недоброжелателите".

 

По предварителни данни Раиси е получил подкрепата на над 17,8 милиона избиратели. Останалият на второ място Мохсен Резай получи около 3,3 милиона гласа, a заместник председателят на парламента Амирхосейн Газизаде-Хашеми е получил над 1 милион гласа. По данни на Франс прес, основаващи се на официалните частични резултати, обявени от иранското вътрешно министерство, Раиси е получил подкрепата на 62,2 на сто от гласувалите. Тази година право на глас имаха над 59,3 милиона иранци, навършили 18-годишна възраст. Критиците бойкотираха изборите заради икономическите затруднения на страната и политическите ограничения, посочва Ройтерс. 60-годишният Раиси е шиитски духовник, който е подложен на санкции от страна на САЩ за предполагаеми нарушения на човешките права.

 

Умереният кандидат за президент на Иран Абдолнасер Хемати, бившият ръководител на иранските революционни гвардейци Мохсен Резай и заместник председателят на парламента Амирхосейн Газизаде-Хашеми вече признаха победата на Раиси. "Надявам се, че вашето правителство, под ръководството на Върховния лидер аятолах Али Хаменей, ще донесе облекчение и просперитет на нашата страна", заяви Хемати, който е бивш ръководител на иранската централна банка. "Подкрепям избора на народа и поздравявам Раиси" за спечелването на президентския пост, заяви от своя страна Газизаде-Хашеми. Окончателните резултати се очакват по-късно днес. Новият президент встъпва в длъжност през август.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени