Иранският президент и външния министър загинаха в хеликоптерна катастрофа (ОБОБЩЕНИЕ)

Експертите смятаха Раиси за възможния наследник на върховния лидер, който навърши 85 г. през април

Президентът Ебрахим Раиси и външният министър Хосеин Амир Абдолахиан
Президентът Ебрахим Раиси и външният министър Хосеин Амир Абдолахиан Източник: ZUMA

Иранският президент Ебрахим Раиси и външният министър Хосеин Амир Абдолахиан са сред деветте жертви на хеликоптерна катастрофа в планински регион в северозападната част на Иран, предадоха днес местните медии, цитирани от ДПА. Инцидентът е станал при лоши атмосферни условия.

 

Иранският кабинет се събра на втора спешна среща за по-малко от 24 часа, след като беше потвърдена смъртта на държавния глава и спътниците му, съобщиха още иранските медии. Първият вицепрезидент Мохамад Мохбер вече председателства снощи една среща, след като стана ясно, че хеликоптерът е изчезнал над провинция Източен Азербайджан. Всички девет души на борда са загинали.

 

Съгласно процедурата, след смъртта на Раиси, властта временно трябва да поеме Мохбер, след одобрение от върховния лидер аятолах Али Хаменей. До 50 дни трябва да бъдат произведени нови избори. Тази сутрин държавната информационна агенция ИРНА публикува снимки, заснети с дрон, които показват останките от напълно разрушения хеликоптер, паднал върху стръмен склон насред гора.

 

Раиси и Абдолахиан вчера следобед се връщаха от среща с президента на съседен Азейрбайджан Илхам Алиев, когато хеликоптерът им изчезна от радарите в условията на гъста мъгла. Двамата бяха част от иранска делегация за откриването на язовир на границата с Азербайджан,  построен  съвместно от двете страни.

 

След церемонията иранската делегация потегли обратно към Техеран с общо три хеликоптера. Само два от тях обаче се приземиха успешно, а машината, на която беше и президентът, се разби. Възникнаха спекулации дали причината за катастрофата е лошото време в района, технически проблем или дори саботаж. Иранските власти засега не са посочили официална причина за инцидента.

 

Тежките атмосферни условия направиха издирването на мястото на катастрофата изключително трудно през нощта. Отдалеченото, кално място, над което изчезна хеликоптерът, направи достъпа с автомобил невъзможен. Това принуди спасителните екипи да проведат издирването пеша, съобщиха местните медии.

 

Иранските въздухоплавателни средства се смятат за остарели, а модернизацията им почти не напредва на фона на строгите международни санкции. Много от иранските летателни средства са закупени още преди Ислямската революция от 1979 г., когато страната поддържаше близки отношения със САЩ.

 

Раиси положи клетва като президент на Иран през август 2021 г. Той спечели президентските избори с малко под 62% като водещ кандидат на политическите хардлайнери  и предпочитан кандидат и протеже на Хаменей, отбелязва ДПА.

 

Съгласно иранската конституция, въпреки титлата президент, Раиси беше номер две във властовата йерархия в страната, тъй като Хаменей се смята за де факто държавен глава и неговата дума е последна по стратегически въпроси. Хаменей е и върховен главнокомандващ на въоръжените сили.

 

Експертите смятаха Раиси за възможния наследник на върховния лидер, който навърши 85 г. през април. В Иран Раиси беше подложен на натиск, тъй като младите граждани на страната все по-често критикуват Ислямската република.

 

Правителството на Раиси беше критикувано от години заради неговите изключително консервативни възгледи, потискане на гражданските права и острата икономическа криза в Иран.

 

Източник: БТА

Още от "Светът"

Принудително изплащат в рубли валутните сметки на руснаците в долари и евро

На 12 юни Московската борса беше включена в "черните списъци" на американското Министерство на финансите със своите ключови структури за разплащания - NCC и Националния депозитар за разплащания (NSD)

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени