Исак Херцог е новият президент на Израел

Баща му Хаим Херцог е бил президент на страната от 1983 до 1993 година

Исак Херцог
Исак Херцог Източник: Commons.wikimedia.org

Политическият ветеран Исак Херцог беше избран за 11-ия президент на Израел. Длъжността е по-скоро церемониална, чиято роля е да изразява единството на нацията и да бъде морален компас.

120-членният парламент на Израел, Кнесета, избра 60-годишния Херцог с анонимно гласуване в сряда. Той е бивш ръководител на Партията на труда и лидер на опозицията, който неуспешно се опита да конкурира премиера Бенямин Нетаняху на изборите през 2013 г.

 

Херцог ще наследи Реувен Ривлин, който ще напусне поста следващия месец. Херцог ще бъде 11-ият президент на Израел, като наследява Рувен Ривлин, който трябва да напусне поста си следващия месец след седем години на поста. 60-годишният Херцог е бивш ръководител на израелската Лейбъристка партия и лидер на опозицията, който безуспешно се кандидатира срещу премиера Бенямин Нетаняху на парламентарните избори през 2013 г.

 

Херцог е потомък на видно ционистко семейство. Баща му Хаим Херцог е посланик на Израел в ООН, преди да бъде избран за президент на страната от 1983 до 1993 година. Чичо му Аба Ебан е първият външен министър и посланик на Израел в ООН и САЩ. Дядо му е първият главен равин в страната.

 

Херцог победи Мириам Перец, възпитателка, която се смята за по-близка до доминиращия консервативен и националистически политически лагер в страната. Херцог е бил шеф на Еврейската агенция, организация с нестопанска цел, която работи в тясно сътрудничество с правителството за насърчаване на имиграцията в Израел, през последните три години, след като се оттегли от парламента. Президентът, макар и до голяма степен церемониален пост, има за задача да изслушва лидерите на политическите партии за създаването на управляващи коалиции след парламентарните избори. През последните две години Израел проведе четири вота и изпадна в продължителна политическа криза. 

 

Противниците на Нетаняху имат време до сряда в полунощ, за да съставят правителство. Ако се провалят, страната вероятно ще трябва да проведе нови избори. Президентът също има правомощията да дава помилвания. Това създава потенциално чувствителна ситуация, тъй като Нетаняху е изправен пред съда за поредица обвинения в корупция.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени