Исландия отново въвежда COVID ограничения заради нарастващия брой нови случаи

Преди близо месец Исландия, която постигна едно от най-високите равнища на ваксинация в света, първа в Европа премахна всички действащи вътре в страната ограничения

Нови  COVID ограничения в Исландия
Нови COVID ограничения в Исландия Източник: Mbl.is/Eggert Jóhannesson
Исландия, една от първите страни в света, отменила здравните проверки за ваксинираните пътници, обяви вчера нови рестрикция заради растящия брой заразени с коронавирус, предаде Франс прес. "Ваксинацията напредна изключително много в Исландия и можем да се поздравим за това. Трябва обаче да вземем мерки за смекчаване на настоящата ситуация'', заяви министър-председателката Катрин Якобсдотир пред държавната телевизия след министерска среща в град Егилстадир, в източната част на страната.
 
От полунощ в неделя до 13 август обществените събирания ще бъдат ограничени до 200 души, връща се правилото за спазване на дистанция от 1 метър, а баровете и ресторантите ще трябва да затварят в 23 ч. Басейните и спортните зали ще могат да работят с не повече от 75% от капацитета си, а маските отново стават задължителни на закрито, информира БТА.
 
Преди близо месец Исландия, която постигна едно от най-високите равнища на ваксинация в света (над 85 процента от жителите ѝ над 16 годишна възраст са напълно ваксинирани), първа в Европа премахна всички действащи вътре в страната ограничения. От 12 юли обаче островната държава се сблъсква със значителен ръст на случаите на новия коронавирус - регистрирани са 355 нови заразени, като 3/4 от тях са ваксинирани.
 
Според здравните власти в повечето от тези случаи става въпрос за варианта Делта. За последен път дневен брой нови заразени от този порядък се отчиташе в края на октомври миналата година. Тежките случаи обаче за момента са малко, в болница са настанени само трима души.
 
В началото на седмицата здравното министерство вече обяви, че връща изискването ваксинирани пътници да представят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа по-рано, при пристигането си в Исландия, независимо от коя държава идват. Тази мярка влиза в сила от 27 юли.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени