Испания подозира, че писмата бомби са свързани с руската инвазия в Украйна

Писмата бомби бяха изпратени на видни испански политици, на посолствата на Украйна и САЩ в Мадрид, на сателитен център на ЕС в база на испанските ВВС, както и на испанска отбранителна компания, доставяла военна техника в Украйна

Писма-бомби в Испания
Писма-бомби в Испания Източник: La Razon

Испанският министър на вътрешните работи каза, че поредицата от писма бомби, изпратени до мишени на територията на страната, вероятно може да са свързани с подкрепата на Испания за Украйна срещу руската офанзива.

 

Министър Фернандо Гранде-Марласка Гомес пише в съобщение до своите колеги от страните членки на ЕС и Европейската комисия, че шестте писма бомби "биха могли да са свързани с руската инвазия в Украйна", съобщи новинарската агенция "Еуропа прес". Испанското министерство на вътрешните работи потвърди информацията.

 

Писмата бомби бяха изпратени на видни испански политици, на посолствата на Украйна и САЩ в Мадрид, на сателитен център на ЕС в база на испанските ВВС, както и на испанска отбранителна компания, доставяла военна техника в Украйна. Взривните устройства са били местно производство и са съдържали само малки количества експлозив и малки метални сачми, съобщиха испански медии, цитирани от БТА.

 

Само едно от писмата бомби се взриви в градината на украинското посолство в Мадрид и рани леко служител по сигурността. Засега никой не е поел отговорност за изпращането на тези писма и властите не са предоставили информация за евентуални заподозрени. 

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени