Испания засилва подкрепата си за Украйна - изпраща пакет военна помощ на стойност 1,13 млрд. евро

Украйна подчертава спешната необходимост от укрепване на своята система за противовъздушна отбрана

Танк Leopard
Танк Leopard Източник: EFE

Испания засилва подкрепата си за Украйна, като изпраща значителен пакет военна помощ на стойност 1,13 милиарда евро, както съобщава El Pais.

 

Пакетът е силен жест на солидарност и включва над 10 ракети за противовъздушна отбрана Patriot и 19 модерни танка Leopard 2A4 от Германия. Испания също така включва свои собствени произведени оръжия, като системи за борба с дронове и различни видове боеприпаси, за да подсили отбранителните способности на Украйна.

 

Украйна подчертава спешната необходимост от укрепване на своята система за противовъздушна отбрана, особено в светлината на зачестилите ракетни атаки срещу региони като Харков. Президентът Зеленски беше особено заинтересован от придобиването на ракети Patriot, за да подобри способността на Украйна да се защитава срещу подобни заплахи.

 

Решението на Испания да предостави тези системи, заедно с танкове и други оръжия, е значителен тласък за отбранителните усилия на Украйна срещу продължаващата руска агресия.

 

Ходът на Испания е ясна индикация за ангажимента на международната общност да подкрепи Украйна. Не става въпрос само за военната техника, това е послание за солидарност и стъпка към гарантиране, че Украйна може да защити своите граждани и суверенитет.

Още от "Светът"

Християн Мицкоски се закле като премиер на РСМ и заплаши: Българският диктат няма да мине, докато съм на поста

Правителствената коалиция се състои от ВМРО-ДПМНЕ, албанската коалиция ВЛЕН/Вреди и движение ЗНАМ, които имат огромно мнозинство от 78 народни представители в 120-местния парламент

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени