Историческо посещение: За първи път папа ще посети Ирак

Една от най-старите християнски общности в света е спаднала от 1,4 милиона до около 250 000 души. Мнозина са избягали в чужбина, за да се спасят от религиозно мотивираното насилие, което измъчва страната след свалянето на Саддам Хюсеин

Папа Франциск
Папа Франциск Източник: Twitter

Папа Франциск ще направи в Ирак първата си международна визира от началото на пандемията. То ще продължи от 5 до 8 март, предаде BBC. Четиридневното пътуване има за цел да успокои намаляващата християнска общност в Ирак и да насърчи междурелигиозния диалог. В тази люлка на християнството, обезкървена от войните и все още носеща белезите от пробива на групировката "Ислямска държава", папа Франциск ще се отбие в Наджаф южно от Багдад, където ще разговаря в безпрецедентна среща с върховния духовен лидер на една част от шиитския свят, великия аятолах Али Систани, ще отправи молитва в Мосул и ще отслужи литургия на стадион. Той настоява да пътува въпреки новия скок на заразени с Covid-19 в Ирак и опасенията относно сигурността му. Папа Фанциск е ваксиниран също като множеството журналисти и църковни дейци, които го придружават.

 

По време на тридневното посещение 84-годишният папа ще гостува на пъстрото, но намаляло в пъти християнско малцинство, живеещо като част от 40-милионното иракско население. Една от най-старите християнски общности в света е спаднала от 1,4 милиона до около 250 000 души. Мнозина са избягали в чужбина, за да се спасят от религиозно мотивираното насилие, което измъчва страната след свалянето на Саддам Хюсеин. Десетки хиляди също бяха разселени, когато бойци на "Ислямска държава" превзеха Северен Ирак през 2014 г.

 

 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени