ISW анализира нуждите на украинската армия за повишаване на боеспособност

Закъсненията и недостатъците на западната военна помощ за Украйна продължават да ограничават способността ѝ да създава ефективни бойни единици

БМП Bradley, отправяни за Украйна
БМП Bradley, отправяни за Украйна Източник: USTRANSCOM

За повишаване на боеспособността на украинската армия е необходимо да се увеличи броят на механизираните оръжия, по-специално бронетранспортьорите, бойните машини на пехотата Bradley и танковете. Това пише в ежедневния доклад на вашингтонски Институт за изследване на войната (ISW).

 

Украйна предприе стъпки за справяне с недостига на личен състав, но закъсненията и недостатъците на западната военна помощ за Украйна продължават да ограничават способността ѝ да създава ефективни бойни единици, които могат да защитават критични райони и да оспорват инициативата на целия театър на бойните действия.

 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че тези недостатъчни доставки, особено на бронирани машини и артилерийски боеприпаси, са довели до загуби на украински военни.

 

Украински военни
Украински военни Източник: УНИАН

Председателят на Комисията по отбрана на Върховната рада на Украйна Олександър Завитневич заяви пред Financial Times на 16 септември, че украинската мобилизация е "по план" и че новоподготвените сили могат да "окажат влияние" на бойното поле вероятно след три месеца.

 

Командващият украинските сухопътни войски генерал-лейтенант Олександър Павлюк заяви през май 2024 г., че Украйна работи за сформирането на 10 нови украински бригади, но че оборудването, а не живата сила, е основната пречка в отбранителните операции на Украйна.

 

ISW отдавна оценява, че способността на Украйна да се защитава от руските настъпателни операции и да оспорва инициативата на целия театър силно зависи както от предоставянето на военна помощ от страна на Запада, така и от усилията на Украйна да възстанови съществуващите и да създаде нови подразделения - последното от които Украйна е предприела значителни стъпки за разрешаване на проблема.

Още от "Светът"

Много мързеливи руски командири виновни за тежки загуби на Москва - руснаците се събраха на полигон, а въоръжените сили

За пети път за шест месеца въоръжените сили на Украйна проследяват струпвания на руснаци с помощта на БЛА и след това нанасят удари с от РСЗО HIMARS

Прочетете повече прочетете повече

Украинската ПВО отблъсна руско терористично нападение срещу Киев, 54 украински дрона удариха Русия

Отломки от унищожен украински дрон предизвикаха пожар в склад за боеприпаси в град Торопец в руската Тверска област, което наложи частична евакуация на жителите на околността

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени