ISW: Деградиралите руски войски нямат способност да водят настъпателни операции в района на Купянск

Според предварителната оценка на Института за изследване на войната, 25-та общовойскова армия е силно недоокомплектована и зле подготвена

Руски военни
Руски военни Източник: Telegram

Анализаторите от вашингтонския Институт за изучаване на войната (ISW) подчертават, че руските войски са толкова деградирали, че нямат никаква способност да извършат настъпателни операции в района на Купянск. 

В същото време украинските войски продължават контранастъпателните операции в района на Бахмут и са се придвижили напред в западна посока в Запорожка област. 

 

Експертите от ISW отбелязват, че руските войски изглежда, че са направили ротация в района на Орехов и се опитват да отбраняват този важен участък на фронта. Руските военкори твърдят, че руските войски са започнали настъпление около Синковка (на 8 км североизточно от Купянск). 

 

В ежедневния обзор се съобщава, че началникът на ГУРМО ген. Кирил Буданов е съобщил, че руските военни са разгърнали елементи от наново създадената 25-та общовойскова армия (ОВА) в района на Купянск, която трябва да смени 41-ва ОВА.

 

Анализаторите от Института за изследване на войната предполагат, че възобновяването на руските настъпателни операции в района на Купянск с участието на елементи от 25-та ОВА вероятно има за цел  да отвлече вниманието на украинските военни от други участъци на фронта в Южна Украйна. 

 

Но според предварителната оценка на ISW, 25-та общовойскова армия е силно недоокомплектована и зле подготвена. 

 

Отбелязва се, че Институтът за изследване на войната и по-рано е наблюдавал присъствието на силно деградиралите елементи от Западния военен окръг, в частност 1-ва гвардейска танкова армия и 6-та общовойскова армия в района на Купянск и смята, че групировка, състояща се от наново създадената 25-та ОВА с деградиралите елементи от руския Западен военен окръг, едва ли ще е способна да води пълноценни настъпателни действия в този район. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени