ISW: Елитни части на руската армия са разгромени край Бахмут

Освобождаването на Клeщеевка и Андреевка от руска окупация би могло да предизвика сериозна деградация сред руските подразделения

Украински военни
Украински военни

Украинските войски са разгромили елитни части на руските окупатори по време на успешна офанзива южно от Бахмут в Донецка област. Това се казва в новия обзор на Института за изследване на войната (ISW).

 

Според него украинските въоръжени сили напълно са унищожили части на 72-ра мотострелкова бригада, 31-ва гвардейска бригада на въздушнодесантните войски и 83-та гвардейска бригада на въздушнодесантните войски по време на освобождаването на Андреевка и Клешчеевка.

 

Това се потвърждава по-специално от изявлението на командира на руския батальон "Восток" Александър Ходаковски за смъртта на командира на 31-ва бригада на Въздушнодесантните войски. Както беше отбелязано, 72-ра мотострелкова бригада най-вероятно е била унищожена в битката, въпреки че точните ѝ загуби остават неясни.

 

Тези части на Въздушно-десантните войски са участвали в контраатаки и опити за спиране на настъплението на ВСУ. Руснаците вероятно са понесли тежки загуби. Ако неотдавнашната офанзива на ВСУ южно от Бахмут доведе до унищожаване на бойните способности на 31-ва и 83-та въздушнодесантна бригада, руското командване вероятно ще пренасочи елементи от друго сравнително елитно формирование, за да подкрепи критични елементи от отбраната си южно от Бахмут, посочват от ISW.

 

Освобождаването на Клeщеевка и Андреевка от руска окупация, селища, които се намират на юг от Бахмут и за които руските войски водеха упорита борба, би могло да предизвика сериозна деградация сред руските подразделения, защото настъпването на украинските войски в Запорожка област им влияее точно така, заключава "Украинска правда". 

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени