ISW: Елитни части на руската армия са разгромени край Бахмут

Освобождаването на Клeщеевка и Андреевка от руска окупация би могло да предизвика сериозна деградация сред руските подразделения

Украински военни
Украински военни Източник: Facebook

Украинските войски са разгромили елитни части на руските окупатори по време на успешна офанзива южно от Бахмут в Донецка област. Това се казва в новия обзор на Института за изследване на войната (ISW).

 

Според него украинските въоръжени сили напълно са унищожили части на 72-ра мотострелкова бригада, 31-ва гвардейска бригада на въздушнодесантните войски и 83-та гвардейска бригада на въздушнодесантните войски по време на освобождаването на Андреевка и Клешчеевка.

 

Това се потвърждава по-специално от изявлението на командира на руския батальон "Восток" Александър Ходаковски за смъртта на командира на 31-ва бригада на Въздушнодесантните войски. Както беше отбелязано, 72-ра мотострелкова бригада най-вероятно е била унищожена в битката, въпреки че точните ѝ загуби остават неясни.

 

Тези части на Въздушно-десантните войски са участвали в контраатаки и опити за спиране на настъплението на ВСУ. Руснаците вероятно са понесли тежки загуби. Ако неотдавнашната офанзива на ВСУ южно от Бахмут доведе до унищожаване на бойните способности на 31-ва и 83-та въздушнодесантна бригада, руското командване вероятно ще пренасочи елементи от друго сравнително елитно формирование, за да подкрепи критични елементи от отбраната си южно от Бахмут, посочват от ISW.

 

Освобождаването на Клeщеевка и Андреевка от руска окупация, селища, които се намират на юг от Бахмут и за които руските войски водеха упорита борба, би могло да предизвика сериозна деградация сред руските подразделения, защото настъпването на украинските войски в Запорожка област им влияее точно така, заключава "Украинска правда". 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени