(ISW: Етническите малцинства не искат да се бият за Русия в Украйна

Очевидното желание на Путин на този етап основната тежест на войната да бъде понесена от неруснаци, може да създаде вътрешно напрежение в тези региони

Избити руски войници-окупатори
Избити руски войници-окупатори Източник: Telegram

Вероятното усилие на руския президент Владимир Путин да стовари тежестта на поддържащите операции в Украйна върху етническите малцинства, за да избегне провеждането на обща мобилизация сред руснаците, може да предизвика съпротива в етническите анклави в Русия.

 

Това се казва в дневния обзор на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

На 18 юли руският телеграм канал "Рибар" публикува репортаж за движението "Нова Тува" - антивоенна организация, съставена от активисти от анклава на тувинското етническо малцинство.

 

"Рибар" обвинява движението "Нова Тува" в разпространение на антивоенна пропаганда и подстрекаване към етнически раздори в Руската федерация. Този доклад заслужава внимание в контекста на неотдавнашното нарастване на формирането на доброволчески батальони на регионално ниво в Русия, много от които попадат в различни етнически граници.

 

Предишни репортажи за антивоенната група "Свободна Бурятия" извеждат на преден план риска, че очевидното желание на Путин на този етап основната тежест на войната да бъде понесена от неруснаци, може да създаде вътрешно напрежение в тези региони.

ISW и по-рано отбеляза неетнически руски батальони, които се сражават в Украйна и които включват войски от Чечения, Южна Осетия, Тува, Татарстан, Башкортостан, Чувашия и др.

 

 

Още от "Светът"

Прокурорът на Международния наказателен съд заяви, че иска заповеди за арест на лидери на Израел и "Хамас", включително

Сред обвиненията са "гладът на мирни граждани като метод на водене на война" и "умишлено насочване на атаки срещу цивилно население"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени