ISW: Инициативата на фронта е в ръцете на ВСУ

Анализаторите са категорични, че Херсон няма да е последната победа на бойците на ВСУ над руските окупатори

Американска военна помощ за Украйна
Американска военна помощ за Украйна Източник: Сухопътни войски на МО на Украйна

Инициативата на фронта е в ръцете на ВСУ. Украинските бойци са в процес на извоюване на голяма победа в Херсонска област. Това се казва в новия доклад на американския Институт за изследване на войната (ISW).

 

Анализаторите са категорични, че това няма да е последната победа на бойците на ВСУ над руските окупатори.

"Украйна има инициативата и е в процес на постигане на голяма победа в Херсон. Прекратяването на огъня ще даде на Кремъл паузата, от която отчаяно се нуждае, за да възстанови руските сили. Голямата украинска победа, която продължава в Херсонска област, няма да е последната", казват експертите.

 

ISW отбеляза, че през последните 24 часа украинските въоръжени сили са напреднали в северозападната, западната и североизточната част на Херсонска област, като в някои райони са напреднали до 7 км. В същото време досега руските окупатори се изтеглят организирано, а украинските военни постигат успехи, без да разбиват руските сили, както по време на контраофанзивата в Харков.

 

Според анализаторите изтеглянето на руските войски ще позволи освобождаването на Херсонска област до река Днепър през следващите дни или седмици.

 

"Изтеглянето на руските войски ще отнеме известно време и боевете ще продължат в цялата Херсонска област, тъй като украинските войски напредват и се сблъскват с предварително подготвени руски отбранителни линии, особено около град Херсон", обобщава Институтът за изследване на войната.

 

Докладът на ISW обаче не отчита събитията на фронта от тази нощ. Редица руски военни кореспонденти публикуваха в Телеграм тревожни постове, според които масираните артилерийски обстрели на ВСУ не позволяват на руските войски да се избягат на левия бряг на Днепър.

 

Според някои от информациите много от руските окупационни части са били унищожени при опит да преминат реката, а в града цари паника. Има и публикации, в които се твърди, че има реална опасност украинската армия да плени от 5000 до 20 000 руснаци, които все още не са евакуирани. 

 

Официалните пропагандисти на Кремъл отричат да има паника в Херсон и твърдят, че евакуацията върви по план. Украинските им колеги в същото време публикуват снимки на давещи се прасета, снимки от филма Титаник, както и изображения на огромни раци с твърдението, че в Днепър този вид животни ще станат точно такива заради изобилието от храна.

Още от "Светът"

Зеленски приветства американския пакет от военна помощ, отправи молба за допълнителна противовъздушна отбрана

Зеленски заяви пред Блинкън, че Украйна се нуждае от две батареи за противовъздушна отбрана за североизточния град Харков, който е подложен на руски въздушни удари

Прочетете повече прочетете повече

Руската атака в Харковска област цели да открие нов фронт, който да отклони силите на Украйна преди пристигането на запа

Лошо изградените украински укрепления и трайния недостиг на боеприпаси позволиха на Русия да напредне в района от петък насам

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени