ISW: Командването на руската армия е в отчаяние

Ако 300 000 руски войници не успяха да осигурят на Русия решаващо настъпателно предимство в Украйна, то е много малко вероятно ангажирането на допълнителни сили в бъдещи мобилизационни вълни да доведе до драматично различен резултат през тази година

Руски военни
Руски военни Източник: Telegram

"Голямото настъпление" на руската армия в Украюна е наближава своята кулминация. Русия така и не постигна съществени победи в него. Това е един от основните изводи на анализаторите от Вашингтонския институт за изследване на войната (ISW), цитирани от УНИАН. Окупаторите не успяват да постигнат своите цели, сред които е завладяването на града-крепост Бахмут, успешно отбраняван от украинските военни.

 

Руснаците имат сериозни проблеми с извършването на настъпателни действия и в района на Авдеевка-Донецкая, както и Въгледар. Така например, пишат от ISW, при скорошно настъпление към Авдеевка, руските нашественици понесоха големи загуби в жива сила от порядъка на цяла рота. Освен това, на тях им се наложи да подсилят подразделенията около Въгледар, с което осуетиха възможността за успешно настъпление в Донецка област. 

 

Русия е ангажирала приблизително 300 000 мобилизирани войници, призовани чрез частична мобилизация през септември 2022 г. с цел провеждане на точно такава пролетна офанзива, за тези различни настъпателни усилия.

 

Ако 300 000 руски войници не успяха да осигурят на Русия решаващо настъпателно предимство в Украйна, то е много малко вероятно ангажирането на допълнителни сили в бъдещи мобилизационни вълни да доведе до драматично различен резултат през тази година. Следователно Украйна е в добра позиция да си върне инициативата и да започне контранастъпление в критични сектори на настоящата фронтова линия.

 

Докладът на ISW обсъжда нарастващата руска загриженост за евентуална украинска контраофанзива край Бахмут или в Южна Украйна, както и руските усилия да подготвят смекчаващи мерки за тези заявени усилия. Темпото на руските настъпателни операции на целия театър на военните действия се забави през последните седмици, което предполага, че руската пролетна офанзива в Донбас може би наближава своята кулминация.

 

Украински официални лица посочиха, че значителните руски загуби край Въгледар сериозно възпрепятстват способността на руските сили да провеждат по-нататъшни настъпателни операции в Донецка област.

 

Руският диктатор Владимир Путин използва първото си посещение в окупираните територии, за да се представи като участващ във военни действия лидер на фона на преувеличените реакции в руското националистическо информационно пространство във връзка със страховете от евентуална бъдеща украинска контраофанзива в Южна Украйна.

 

Украинските сили са провели локална контраатака югозападно от Бахмут на фона на засилващата се дискусия в Русия за потенциална украинска контраофанзива в района на Бахмут. Публикуваните на 19 март геолокационни кадри показват, че украинските сили са провели успешна контраатака югозападно от Иванивске (на 6 км западно от Бахмут) и са изтласкали руските сили по-далеч от магистрала Т0504 в района.

 

Бившият руски офицер, осъден за военни престъпления и виден критичен националист, военният блогър Игор Гиркин посочи, че вероятно има задълбочаващи се пукнатини във висшите нива на руското военно ръководство. В хиперкритично и саркастично есе от 12 точки за това как Русия може да загуби войната, Гиркин отбелязва, че никога да не се сменя ръководството на държавата, разузнаването и въоръжените сили, което "вече е демонстрирало очевидна некомпетентност", е сигурен начин да се загуби войната и че Русия вече е извършила този кардинален грях.

 

Гиркин призова за промени в ръководството на руското Министерство на отбраната и Генералния щаб, Службата за външно разузнаване, 5-та служба на Федералната служба за сигурност (ФСБ), Министерството на външните работи, политическите съветници и представителите на военната индустрия.

 

Основни акценти в текущите военни операции на 19 март:

  • Руските сили продължават ограничени настъпателни операции по линията Купянск-Сватове-Кременая;
  • Руските сили вероятно са осигурили незначителни успехи край Богдановка (на 6 км северозападно от Бахмут) на фона на продължаващите руски настъпателни операции в и около Бахмут;
  • Руските сили продължиха настъпателните операции в покрайнините на град Донецк и вероятно напреднаха към Бердичи, на около 10 км северозападно от Авдеевка;
  • Руските сили продължиха да издигат отбранителни укрепления в цяла Южна Украйна;
  • Неизвестни извършители убиха с кола бомба командир на взвод на Патрулната служба на руското окупационно министерство на вътрешните работи в окупираната Херсонска област. Украинските медии изказват хипотезата, че нападението може да е било партизанско или резултат от руски бойни действия;
  • Руският федерален надзорен орган по комуникациите Роскомнадзор блокира уебсайт, който помага на руснаците да избегнат мобилизация, в рамките на продължаващите репресии срещу съпротивата срещу мобилизацията.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени