ISW: Кремъл е загубил поне 5 бронирани дивизии в боевете за Авдеевка

Руските войски са загубили 1830 единици тежка техника в Покровски район от 9 октомври 2023 г. насам

Унищожена руска техника
Унищожена руска техника

 Руските сили са загубили поне пет дивизии бронирани машини и танкове в Покровски район от началото на настъпателната операция за превземане на Авдeeвка през октомври 2023 г. и по време на засилените руски настъпателни операции в западната част на Донецка област през лятото на 2024 г. Това се посочва в ежедневния анализ на вашингтонския Институт за изследване на войната (ISW).

 

Руските войски са загубили 1830 единици тежка техника в Покровски район от 9 октомври 2023 г. насам. В доклада се припомня, че руските сили започнаха интензивна 4-месечна настъпателна операция за превземане на Авдеевка през октомври 2023 г., а по-късно продължиха настъплението си на запад от Авдеевка и западно и югозападно от Донецк през пролетта и лятото на 2024 г.

 

"Руските войски изразходваха значителен брой бронирани машини през първите седмици на настъпателната операция за превземане на Авдеевка през октомври 2023 г. и впоследствие ограничиха използването на бронирана техника по време на боевете в административните граници на Авдеевка. Руснаците изглежда са ограничили използването на бронирани машини в района на запад от Авдеевка през последните месеци, въпреки че също така са засилили настъпателните операции на запад и югозапад от Донецк и често извършват предимно неуспешни механизирани атаки на ниво взвод и роти в района", обобщава докладът на ISW.

 

Руското военно командване може да не желае или да не е в състояние да приеме сегашния мащаб и темп на загуба на превозни средства през следващите месеци и години, като се имат предвид ограниченията в руското отбранително промишлено производство, ограниченията на руските запаси от транспортни средства от съветската епоха и неуспеха на руската армия да постигне оперативно значим териториален напредък чрез механизирани маневри.

 

От октомври 2023 година руските сили са напреднали едва на 40 км в направлението Авдеевка - Покровск.

Украинските власти продължават да документират и преследват руските военни престъпления, извършени срещу украинските сили.

Още от "Светът"

Масирана руска терористична атака с дронове срещу Украйна: силни експлозии прозвучаха в 11 региона

Експлозии имаше в Одеса, Харков, Киев, Запорожка, Херсонска, Житомирска, Сумска, Черкаска, Виницка, Хмелницка области, Полтавска област и в предградията на Киев

Прочетете повече прочетете повече

Тръмп призова последователите си да постигнат победа на изборите по време на митинг на място, където се опитаха да го уб

Изпълнителният директор на "Тесла" и собственик на социалната мрежа "Екс" Илон Мъск също говори на митинга – първото му участие на предизборно събитие на Тръмп

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени