ISW нарече повратна точка във войната факта, че 20 руски ракети са били обезвредени от украински електронни системи

Украинските сили могат да разпознават модели при повтарящи се руски удари и съответно да правят нововъведения и да се адаптират към тях

Системи за радиоелектронна борба
Системи за радиоелектронна борба Източник: Unitop.ua

Извеждането от строя на повече от 20 ракети с помощта на "активно противодействие чрез електронна война" може да бъде повратна точка в способностите на Украйна за електронна война. Това съобщи в ежедневния си доклад вашингтонският Институт за изследване на войната (ISW).

 

Анализатори казват, че системите за електронна война обикновено се приписват като средство за деактивирането на руски дронове, но не и на ракетни системи. ISW по-рано оцени, че руската кампания за удари срещу Украйна и адаптирането на Украйна към противодействието на новите руски ударни системи е част от по-широка тактическа и технологична надпревара за защита от нападение между способностите на далечната авиация и противовъздушната отбрана.

 

Юрий Игнат, говорител на ВВС на въоръжените сили на Украйна, отбеляза, че руският ракетен удар на 13 януари е подобен на удара, който руските войски извършиха на 8 януари и предишни пъти. Институтът за изследване на войната смята, че думите на Игнат предполагат, че украинските сили могат да разпознават модели при повтарящи се руски удари и съответно да правят нововъведения и да се адаптират към тях.

 

Руските сили изстреляха среден размер дрон, ракета и въздушна атака срещу Украйна в нощта на 12 срещу 13 януари, използвайки ударен пакет, подобен на неотдавнашните руски ударни пакети.

 

Украински военни източници съобщиха, че руските сили са изстреляли 40 боеприпаса с голям обсег на действие срещу Украйна от различни посоки - седем противовъздушни ракети С-300/С-400 от Белгородска област; три дрона Shahed-131/131 от Курска област; шест аеробалистични (привидно хиперзвукови) ракети Х-47 "Кинжал" от шест самолета МиГ-31К над Тамбовска област; до 12 крилати ракети Х-101/555/55 от 11 стратегически бомбардировача Ту-95МС над Каспийско море; шест крилати ракети Х-22 от бомбардировачи Ту-22М3 над Брянска област; две противорадарни ракети Х-31П от два бомбардировача Су-35 над окупираната Херсонска област; и четири крилати ракети Х-59 от два бомбардировача Су-34 над Брянска област.

 

Командването на ВВС на Украйна съобщи, че украинската ПВО е унищожила седем крилати ракети Х-101/555/55 и една крилата ракета Х-59.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени