ISW нарече повратна точка във войната факта, че 20 руски ракети са били обезвредени от украински електронни системи

Украинските сили могат да разпознават модели при повтарящи се руски удари и съответно да правят нововъведения и да се адаптират към тях

Системи за радиоелектронна борба
Системи за радиоелектронна борба Източник: Unitop.ua

Извеждането от строя на повече от 20 ракети с помощта на "активно противодействие чрез електронна война" може да бъде повратна точка в способностите на Украйна за електронна война. Това съобщи в ежедневния си доклад вашингтонският Институт за изследване на войната (ISW).

 

Анализатори казват, че системите за електронна война обикновено се приписват като средство за деактивирането на руски дронове, но не и на ракетни системи. ISW по-рано оцени, че руската кампания за удари срещу Украйна и адаптирането на Украйна към противодействието на новите руски ударни системи е част от по-широка тактическа и технологична надпревара за защита от нападение между способностите на далечната авиация и противовъздушната отбрана.

 

Юрий Игнат, говорител на ВВС на въоръжените сили на Украйна, отбеляза, че руският ракетен удар на 13 януари е подобен на удара, който руските войски извършиха на 8 януари и предишни пъти. Институтът за изследване на войната смята, че думите на Игнат предполагат, че украинските сили могат да разпознават модели при повтарящи се руски удари и съответно да правят нововъведения и да се адаптират към тях.

 

Руските сили изстреляха среден размер дрон, ракета и въздушна атака срещу Украйна в нощта на 12 срещу 13 януари, използвайки ударен пакет, подобен на неотдавнашните руски ударни пакети.

 

Украински военни източници съобщиха, че руските сили са изстреляли 40 боеприпаса с голям обсег на действие срещу Украйна от различни посоки - седем противовъздушни ракети С-300/С-400 от Белгородска област; три дрона Shahed-131/131 от Курска област; шест аеробалистични (привидно хиперзвукови) ракети Х-47 "Кинжал" от шест самолета МиГ-31К над Тамбовска област; до 12 крилати ракети Х-101/555/55 от 11 стратегически бомбардировача Ту-95МС над Каспийско море; шест крилати ракети Х-22 от бомбардировачи Ту-22М3 над Брянска област; две противорадарни ракети Х-31П от два бомбардировача Су-35 над окупираната Херсонска област; и четири крилати ракети Х-59 от два бомбардировача Су-34 над Брянска област.

 

Командването на ВВС на Украйна съобщи, че украинската ПВО е унищожила седем крилати ракети Х-101/555/55 и една крилата ракета Х-59.

Още от "Светът"

Камала Харис започна кампанията си с малка преднина по популярност пред Тръмп

Харис бързо консолидира подкрепата на партията си, след като 81-годишният Байдън се отказа от кампанията си за преизбиране под натиск от страна на членове на неговата партия, които се тревожеха за способността му да победи Тръмп

Прочетете повече прочетете повече

Британският министър на отбраната оцени състоянието на въоръжените сили като "много по-лошо, отколкото си мислехме"

Той каза това на фона на предупреждението на бившият командващ украинската армия, че Великобритания и други демокрации трябва да се "събудят" и да обмислят как да се защитят от нова световна война

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени