ISW: Настъплението на руските войски угасва по цялата линия на франта

"Клубът на сърдитите патриоти" са новите ястреби в Кремъл, пишат още от ISW

Руски военни
Руски военни Източник: Telegram

Настъплението на войските на РФ угасва по цялата линия на фронта, въпреки желанието на окупаторите да увеличат темповете и реализират пробив. Основната причина е липсата на бойни способности. Това пишат в ежедневния си анализ от вашингтонския Институт за изследване на войната (ISW).

 

Анализаторите се позовават на данни от началника на украинската Служба на резервистите към Сухопътните войски на страната Иван Тимочко, който отбелязва, че руските окупатори не успяват да направят напреднат по нито едно от направленията. 

 

По думите му, темповете на стрелбата в Бахмут и на още няколко участъка на фронта съществено са намалели, а на някои участъци обстрелванията са спрели напълно. Настъплението на рашистите към Авдеевка напълно се е провалило. 

 

На снижаването на активността на стрелбата от руска страна обръща внимание и един от руските военни блогъри - бившият министър по сигурността на т.н. ДНР, а сега командир на батальона "Восток" Александър Ходаковски. Според неговите наблюдения, темпът на настъпателните операции на руските войски се е снижил по цялата линия на фронта между Авдеевка и Донецк. 

 

Динамиката на използването на артилерията на бойното поле в Украйна отразява факта, че руските сили използват артилерията, за да компенсират влошените си офанзивни способности. 

 

Ходаковски добавя, че руското командване е взело решение да прекрати ежедневната доставка на боеприпаси на тези участъци от фронта, където на практика са спрели напълно настъпателните действия". 

 

"Клубът на сърдитите патриоти" са новите ястреби в Кремъл, пишат още от ISW. Създаването на "Клуба на сърдитите патриоти" може да даде няколко важни сведения за динамиката на Кремъл и за опасността, от която се страхуват елементи от вътрешния кръг на Путин.

 

ISW по-рано съобщи, че успешните украински контраофанзиви в Харковска област и Лиман през септември-октомври 2022 г. са разкрили разрива между антивоенните и провоенните фракции в Кремъл.

 

Военнопрестъпникът и създател на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин също направи подобни забележки за разцеплението сред служителите на Кремъл. Заниманието на клуба с антивоенната фракция може да показва, че разколът в Кремъл се е задълбочил по време на неуспешната руска зимна офанзивна кампания или преди украинската контраофанзива.

 

Загрижеността за разрастването на антивоенната фракция може също така да показва, че има опасения, че Путин може да бъде подтикнат да приеме мирно споразумение поради заплахата от замяна. Групата на гневните патриоти може да се опитва да изпревари усилията на антивоенната фракция да намали неотложността на пълномащабната война в Украйна.

 

Бившият руски офицер-военнопрестъпник Игор Гиркин стартира нови усилия, които вероятно имат за цел да защитят влиянието на руската провоенна фракция в Кремъл. На 1 април Гиркин създаде социалното движение "Клуб на гневните патриоти" заедно със седем видни прокси и ултранационалистически фигури, които се стремят да помогнат на Русия да спечели войната и да избегнат вътрешен конфликт в Русия.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени