ISW: Пригожин трепери заради контранастъплението на ВСУ и заплаши да изведе ЧВК "Вагнер" от Бахмут

Институтът за изследване на войната (ISW) пише още, че украинските сили вероятно са атакували съоръжение за съхранение на петрол в Севастопол

Евгений Пригожин
Евгений Пригожин Източник: Telegram

Главатарят на терористичната ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин се страхува от контранастъплението на ВСУ в Бахмут. Нещо повече - той дори заплаши за изтегли своите наемници от града, ако руското военно командване не му предостави боеприпаси. 

 

В интервю за свързан с Кремъл военен блогър на 29 април Пригожин заявява, че наемниците на "Вагнер" ще продължат да се сражават в Бахмут, но ще трябва "да се изтеглят организирано или да останат и да умрат", ако ситуацията не се подобри незабавно.

 

Това  посочва  Институтът за изследване на войната (ISW) в анализ за войната в Украйна, цитиран от УНИАН. Пригожин заяви, че "Вагнер" се нуждае от около 80 000 снаряда на ден - предишната му квота за снаряди преди очевидните усилия на руското Министерство на отбраната (МО) да намали влиянието на "Вагнер". Пригожин добави, че Вагнер получава само 800 от 4000 снаряда на ден, които в момента иска.

 

Пригожин твърди, че "Вагнер" и заместник-командващият на руските сили в Украйна армейски генерал Сергей Суровикин са разработили план за "смилане" на украинските сили в Бахмут, който лишава Украйна от инициативата ѝ на бойното поле.

 

Споменаването на Суровикин от страна на Пригожин вероятно е опит за публично обвързване със Суровикин, тъй като благоразположението на руския президент Владимир Путин се измества от мрежата на началника на руския генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов.

 

Пригожин вероятно се опитва да си възвърне достъпа до повече боеприпаси, тъй като Путин отново пренарежда руското военно ръководство по начин, който може да е благоприятен за Пригожин.

 

Пригожин също така продължава да полага усилия да убеди Кремъл да премине в отбранителна позиция в Източна Украйна. Пригожин заяви, че украинската контраофанзива може да се осъществи преди 15 май, но че руските военни не бързат да се подготвят за отразяване на атаките.

 

Заплахата на Пригожин да се изтегли от Бахмут може да означава също, че Пригожин се опасява, че руските позиции в тила на Бахмут са уязвими за контраатаки.

 

Пригожин предлага поста на първи заместник-командир на силите на "Вагнер" на бившия заместник-министър на отбраната на Русия по въпросите на логистиката генерал-полковник Михаил Мизинцев, за когото се съобщава, че е бил уволнен от поста си на 27 април.

 

На 29 април Пригожин твърди, че Съветът на командирите на Вагнер е решил да предложи на Мизинцев позиция като заместник-командир под ръководството на командира на Вагнер Дмитрий Уткин.

 

Институтът за изследване на войната (ISW) пише още, че украинските сили вероятно са атакували съоръжение за съхранение на петрол в Севастопол, за което се съобщава, че е било атакувано с вълна от безпилотни летателни апарати Mugin-5 на 29 април. Кадри, публикувани на 29 април, показват голям пожар в съоръжение за съхранение на нефт в залива Козача на 29 април.

 

Окупационният губернатор на Севастопол Михаил Развожаев заяви на 29 април, че украински БЛА е ударил резервоар за нефт в близост до залива Козача и е предизвикал пожар с площ над 1000 кв. м. Известен руски милблогър, базиран в Севастопол, съобщи, че два украински БЛА са унищожили четири резервоара за гориво.

 

Друг руски военен блогър съобщи, че най-малко 10 украински безпилотни самолета Mugin-5 са извършили нападението от летище Школни в Одеса и че комбинация от системи за радиоелектронна борба, стрелково оръжие и ПВО "Панцир-С1" е свалила повечето от БЛА при приближаването им към целта.

 

Украйна не е поела официално отговорност за атаката. Служител на украинското разузнаване заяви, че атаката е унищожила 10 петролни цистерни с общ капацитет 40 000 тона гориво и че унищоженото гориво е било предназначено за използване в Черноморския флот.

 

Този служител също така намекна, че нападението е отмъщение за руския ракетен удар срещу Уман на 28 април.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Антъни Блинкен: Дори Съветите не произвеждаха толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента

Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва, добави държавният секретар на САЩ

Прочетете повече прочетете повече

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени