ISW: Путин е загубил контрола над руското информационно пространство

Те коментират изказване на говорителката на руското МВнР Мария Захарова

Руско информационно пространство
Руско информационно пространство Източник: Zonanews

Във Вашингтонския институт за изследване на войната (ISW) са достигнали до извода, че руският диктатор Владимир Путин е загубил контрол над информационното пространство в Русия. 

Кремъл не може да повтори сталинския подход за създаване на съвременен еквивалент на съветското информационно бюро за централизиран контрол на вътрешното информационно пространство на Русия поради борба между неуточнени кремълски "елити".

 

Така говорителката на руското външно министерство Мария Захарова потвърди, че във вътрешния кръг на Кремъл има боричкания, че Кремъл е отстъпил централизирания контрол върху руското информационно пространство и че руският президент Владимир Путин очевидно не може лесно да го овладее. Това се посочва в ежедневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

 

Кремълски журналисти, учени и привърженици на "Новорусия" проведоха форум на тема "Практически и технологични аспекти на информационната и когнитивната война в съвременните реалности" в Москва на 11 март. Именно на този форум Захарова направи това изявление, което заслужава внимание и потвърждава няколко от дългогодишните оценки на ISW за влошаването на динамиката на режима в Кремъл и контрола на информационното пространство.

 

Не е ясно защо Захарова - опитен високопоставен говорител - би признала открито тези проблеми в публична среда. Възможно е Захарова да е обсъдила тези проблеми директно за първи път, за да смекчи очакванията на руските националистически военни блогъри относно настоящите възможности на Кремъл да се обедини около единен разказ - или евентуално дори единна политика.

 

Експертите на института смятат, че заявлението на Захарова потвърждава няколко предишни оценки на института:

  1. че в Кремъл има борба между ключови членове на вътрешния кръг на Путин;
  2. че с течение на времето Путин до голяма степен е загубил контрола над руското информационно пространство върху квазинезависими участници;
  3. че Путин очевидно не е в състояние да предприеме решителни действия, за да си върне контрола над руското информационно пространство.

Финансистът на "Вагнер" Евгений Пригожин посочи, че след битката при Бахмут ще превърне Групата "Вагнер" в твърдолинейна идеологическа елитна паралелна военна организация. На 11 март Пригожин заявява, че групата "Вагнер" ще започне нова вълна на вербуване след предвиденото превземане на Бахмут и ще се реформира в армия с идеологически компонент.

 

Напоследък Групата "Вагнер" разширява центровете за вербуване в цяла Русия, включително центрове и програми, насочени към вербуване на младежи. Руски регионален информационен източник заяви на 11 март, че групата "Вагнер" е открила шест центъра за вербуване в училища и младежки спортни клубове в Алтайския, Забайкалския и Красноярския край и Иркутска област. Руски опозиционен новинарски източник съобщава на 11 март, че Министерството на образованието в Апатити, Мурманска област, е включило служители на "Вагнер" в урок по кариерно ориентиране, за да разкажат "героични истории" и да популяризират младежката група "Вагнерьонок" и летния лагер в Крим.

 

Групата "Вагнер" вероятно се стреми да набере още по-впечатлителни новобранци чрез тези кампании, насочени към младежите, и да им внуши екстремистката идеологическа марка на руския ултранационализъм на Пригожин. Възможно е Пригожин да се опитва да преструктурира група "Вагнер" в твърдолинейна идеологическа елитна паралелна военна организация, която да си извоюва специализирана роля сред руските сили в Украйна, тъй като предишната ѝ роля за осигуряване единствено на тактически придобивки се разсейва с вероятната кулминация на група "Вагнер" около Бахмут.

Основни изводи:

  1. На 11 март руските сили не са осъществили потвърден напредък в Бахмут;
  2. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова потвърди, че във вътрешния кръг на Кремъл има вътрешни борби, че Кремъл е отстъпил централизирания контрол върху руското информационно пространство и косвено, че руският президент Владимир Путин не може да го поправи;
  3. Финансистът на "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че след битката при Бахмут ще трансформира групата "Вагнер" в твърдолинейна идеологическа елитна паралелна военна организация;
  4. Украински източници съобщават, че украинските сили са напреднали към Сватово;
  5. Руските сили продължават да изграждат укрепления в Запорожка област;
  6. Мобилизираните руски войници продължават да оповестяват оплаквания, че командирите се отнасят зле с тях и ги използват като излишна работна ръка за запълване на дупки в съществуващите формирования;
  7. Руските окупационни служители използват детското здравеопазване, за да създадат зависимост от руската здравна система.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени